Ravaksur staat pal achter verhoging minimumuurloon

Robby Berenstein, voorzitter van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur), deelde vanmiddag mee, pal achter de verhoging van het minimumuurloon te staan. Hij hoopt dat die zo snel als mogelijk wordt doorgevoerd. Berenstein zei dit tijdens een persconferentie in het C-47 gebouw. Het minimumuurloon was SRD 6.14 en wordt verhoogd naar SRD 8.40.
In de wet staat ook aangegeven dat indien een aanpassing noodzakelijk is, die verandering gepleegd mag worden. Ondernemers zijn volgens hem niet blij met de verhoging, terwijl er eerder gesprekken zijn gevoerd met onder andere het bedrijfsleven. Toch vinden bedrijven dat zij plotseling geconfronteerd zijn met de aanpassing. “Men wil het minimumuurloon niet betalen, waardoor zaken worden gedramatiseerd.” Wat ook een rol speelt, is dat de Wet Minimumuurloon een link heeft met de sociale wetten, namelijk de pensioenwet en de wet basiszorg. Op basis van de armoedegrens is de aanpassing gedaan. Eigenlijk zou het minimumuurloon zelfs hoger moeten liggen dan SRD 8.40. Het bedrijfsleven gaf aan dit niet te kunnen dragen.
Volgens Berenstein is een verhoging van lonen, een onderdeel van de bedrijfsvoering en zou het geen probleem moeten zijn. Hij vindt dat werkgevers niet beseffen dat er een minimumbedrag nodig is voor de werknemers, zodat zij ook hun vaste lasten kunnen betalen en hun gezin kunnen verzorgen. “Op het moment dat lonen uitbetaald moeten worden, hebben bedrijven problemen. Je kunt geen bedrijf hebben en verwachten dat mensen in armoede moeten leven.”
“Het is een win-winsituatie, omdat de koopkracht ook weer zal stijgen.”
Echter moeten er volgens de voorzitter wel een aantal zaken versterkt worden bij de aanpassing, zoals de Arbeidsinspectie.
Berenstein merkt op dat dit instituut capaciteit ontbeert om het werk naar behoren te doen. “We willen geen tijd verspillen aan vertragingstactiek, terwijl arbeiders verder verarmd worden.” Ravaksur drukt de mensen ook op het hart alert te zijn op de prijzen in de winkels. “Met de aanpassing kunnen wij onnodige verhogingen verwachten en daarvoor is het ministerie van Handel en Industrie of C-47, waar klachten ge-deponeerd kunnen worden”, zei Berenstein.
Er is een groep die boven het minimumuurloon zit, maar er zijn ook werkers die eronder of op de grens zitten. De laatstgenoemde komt voor in bedrijven waar er geen vakbond of vertegenwoordigers zijn.
Voor deze groep is het minimumuurloon van groot belang. De Wet Minimum-uurloon is sinds 2014 geïmplementeerd. De noodzaak tot aanpassing is volgens Beren-stein duidelijk. Als gekeken wordt naar de inflatie die er destijds was, dan is er een enorme verandering merkbaar. Armand Zunder gaf aan dat er bij deze wet rekening, er rekening is gehouden met de inflatie. Echter was de inflatie drie jaar terug niet zo hoog. Het is dus rechtvaardig dat deze aanpassing komt.

 

door Kimberley Fräser

More
articles