Minister Blok noemt Suriname ‘een mislukte staat’

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) noemt Suriname ‘een mislukte staat’ vanwege ‘de etnische opdeling’.
Ook zegt hij geen enkel multicultureel land te kennen waar mensen vreedzaam met elkaar leven.
Dat blijkt uit filmopnames die in handen zijn van het televisieprogramma Zembla. “Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (….) En waar een vreedzaam sa-menlevingsverband is. Ik ken hem niet.”

Geschokt over opmerkingen
Blok zei dat vorige week tijdens een bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties. Het publiek zou volgens een anonieme bron van het tv-programma ‘geschokt zijn over de opmerkingen van Blok. De minister ging tijdens de bijeenkomst in gesprek met zo’n tachtig toehoorders, onder meer over xenofobie en de angst voor migranten.

Ongelukkig overkomen in het publieke debat
Blok houdt de aanwezigen ook zijn ‘insteek als bestuurder’ voor. Volgens de VVD-minister loopt iedere samenleving snel tegen haar grenzen aan als er veel migranten komen. “Vandaar dat ik ook zeg: Ik begrijp de mensen in Amsterdam-West en in de Schilders-wijk. Want als je in Benoordenhout woont, is het hartstikke leuk om op zondag naar de Turkse bakker te gaan. Je hebt ook geen last van een aantal bijeffecten. Maar als je er middenin woont, heb je enorm last.”
In een reactie zegt minister Blok nu dat het zijn doel was tijdens de bijeenkomst ‘een open uitwisseling te stimuleren en van de deelnemers hun ervaringen te horen’. “Mijn inbreng tijdens de vraag en antwoordsessie van de bijeenkomst was er deels op gericht te prikkelen. Tijdens de besloten bijeenkomst heb ik illustraties gebruikt die in het publieke debat ongelukkig kunnen overkomen.”

More
articles