Binnenlandbewoners kijken niet uit naar brandstof van regering

De binnenlandbewoners hebben voor dit jaar maar één keer brandstof geleverd gekregen van de overheid. Echter zijn zij de onregelmatige levering reeds gewend. Dit zegt Abop-parlementariër Dinotha Vorswijk tegenover De West. Sinds de regering heeft aangegeven de levering van brandstof af te bouwen, verwachten de mensen volgens Vorswijk ook niet dat er regelmatig geleverd wordt. Zij zegt dat de mensen beter het heft in eigen handen kunnen nemen door maandelijks geld te verzamelen om zelf brandstof aan te schaffen.
De laatste brandstoflevering van de overheid, was volgens Vorswijk aan het begin van het tweede kwartaal van 2018. Ze merkt op dat al vanaf 2015, er onregelmatig brandstof wordt geleverd aan het binnenland. Inmiddels zijn de mensen eraan gewend geraakt, maar dat wil volgens Vorswijk niet zeggen dat er geen nadelige gevolgen zijn. Vooral de leerkrachten en leerlingen delven het onderspit. Tot het afgelopen jaar heeft de regering elk kwartaal een keer brandstof geleverd aan het binnenland, maar gezien de afbouw daarvan, gelooft Vorswijk dat de regering de levering zal reduceren tot twee keer per jaar.
Haar partijgenoot Marinus Bee, is het er niet mee eens dat de regering de levering van 900 brandstof aan het binnenland wil afbouwen. Hij wijst erop dat de overheid jaarlijks 900 miljoen aan elektriciteitsvoorzieningssubsidie voor Paramaribo en de randdistricten betaalt, terwijl er voor het binnenland maar SRD 60 miljoen wordt uitgegeven. “Het is oneerlijk. Het binnenland wordt maar voor vier uurtjes per dag gesubsidieerd, terwijl Paramaribo en de randdistricten 1×24 uur worden gesubsidieerd”, benadrukt Bee.
Hij zegt dat het niet erom gaat dat de binnenlandbewoners niet willen betalen voor de elektriciteitsvoorziening. “Ze zijn wel bereid te betalen, als er faciliteiten gecreëerd worden.” Bee vindt dat het onderhouden van dieselgeneratoren veel geld kost, daarom is hij ook ingenomen met de intentieverklaring die onlangs met de president van India, Ram Nath Kovind, is getekend om 45 dorpen te voorzien van zonne-energie. “Als dit project wordt afgerond, dan zijn we goed op weg. Middels een structurele oplossing zullen de binnenlandbewoners voorzien worden van 1×24 uur stroom, wat ze ook goedkoper zal uitkomen”, aldus Bee. Een structurele oplossing met zonne-energie, zal volgens hem maken dat de chaos met de brandstoflevering tot het verleden zal horen. Nu is er geen zicht op de levering en ook hij geeft aan dat die onregelmatig is. Betalingspro-blemen met de leveranciers kunnen volgen hem de levering ook stagneren, wat ook tot het verleden zal behoren als dit project op gang komt.

door Richelle Mac-Nack