‘Kersten Group of Companies wil vleugels uitslaan naar buitenland’

Wat 250 jaar geleden begon als stoffenwinkeltje en kleermakerij, heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een moderne gediversifieerde groep van bedrijven, actief in meerdere sectoren van Suriname. Vandaag vierde de Kersten Group of Companies haar 250-jarig bestaan in Suriname. De onderneming heeft zich gedurende deze jaren niet alleen in Suriname verder ontwikkeld, maar kijkt ook naar mogelijkheden om in de toekomst uit te breiden naar de regio.
In een PowerPoint presentatie getiteld: ‘Toen en Nu’, voerde Antoine Brahim, algemeen directeur Kersten, de aanwezigen terug naar de oprichting en de ontwikkeling van de onderneming. Anno 2018 is de onderneming actief in vier divisies met name Building en Construction, Motors & Industrial Equipment, Healthcare en Hospitality. Naast de ontwikkelingen werden ook de toekomstperspectieven van de onderneming belicht. Reeds in 2016 heeft de onderneming het agentschap gekregen van Caterpillar voor het openen van een filiaal van Surmac in Frans-Guyana. Dit was de eerste stap van de Kersten Group of Companies buiten de grenzen van Suriname.
“250 jaar boezemt vertrouwen in. Is synoniem met kwaliteit, continuïteit, klantgerichtheid, creativiteit, innovatie.
Kersten zal over 250 jaar nog steeds bestaan”, zegt Brahim. In 2068 moet Kersten een succesvolle en in de gemeenschap gerespecteerde groep bedrijven zijn die het belang van een ieder behartigt, een onderneming die de markt voorziet van kwalitatieve producten en diensten en een Kersten multinational die toonaangevend is voor Suriname en de regio. Er wordt reeds gekeken naar mogelijkheden buiten de vier divisies. Energie, bosbouw, olie, zijn enkele sectoren waarin Kersten eventueel wil investeren. Op de eerste plaats wordt gekeken in de richting van Guyana, de Caricom-landen, Aruba, Bonaire en Curaçao.
De gedachte van uitbreiding vloeit voort uit het nieuwe strategische plan dat de Kersten Group of Companies heeft ontwikkeld, waarin is opgenomen de mogelijkheden te onderzoeken om de zaak verder uit te breiden vanuit Suriname. “Niet alle producten kunnen geëxporteerd worden, maar dezelfde activiteiten zouden elders gestart kunnen worden”, geeft Brahim aan. Op de ABC- eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao) heeft Kersten een zusterbedrijf met dezelfde aandeelhouder, met dit bedrijf worden de mogelijkheden voor samenwerking in dat gebied onderzocht.
Hoewel de Kersten Group voor een grote uitdaging staat met betrekking tot de economie die de mogelijkheden voor grote investeringen in het buitenland beperkt, gelooft Kersten in een positieve ontwikkeling in de economie van Suriname op de lange termijn. “Vooral in de Building en Construction sector ziet de onderneming het volume dalen, maar daarentegen trekken de prijzen voor goud en aardolie weer aan. Wij richten ons ook op de olievondst offshore, waardoor de onderneming dan beter in staat zal zijn investeringen te doen in het buitenland”, aldus Brahim.

door Priscilla Kia

More
articles