Nederlands bedrijf gestart met ontmanteling Suralco

Het Nederlands bedrijf Koole Contractors is gestart met de ontmanteling van de raffinaderij van Suralco. Dit bevestigt een bron dicht bij de presidentiële onderhandelingscommissie belast met de kwestie Suralco/ Alcoa. President Desiré Bouterse heeft hiervoor toestemming verleend.
De redactie heeft vernomen dat de commissie, na grondig de processen bekeken te hebben en de Surinamers die eraan deelnemen, een positief advies heeft uitgebracht om over te gaan tot de ontmanteling. De Nationale Assemblee (DNA) had er op aangedrongen om deze kwestie in het parlement te bespreken. Dit is niet gebeurd, de president heeft besloten om het hoogste college van staat te passeren. Zowel de coalitie als de oppositie hebben in het parlement benadrukt dat het om een nationaal vraagstuk gaat en dat goedkeuring van het parlement in deze vereist is.
Het is nog steeds niet duidelijk wat de regering en Alcoa zijn overeengekomen voor de ontmanteling van de raffinaderij. De regering houdt in deze kwestie de lippen stijf op elkaar. Meerdere keren is aan het parlement beloofd om informatie en documenten op te sturen, maar dit is tot op heden niet gebeurd. Vicepresident Ashwin Adhin heeft het parlement op 14 juni middels een brief geïnformeerd over de laatste stand van zaken omtrent de Brokopondo- overeenkomst en de ontmanteling van de aluinaarderaffinaderij te Paranam. In de brief gaf Adhin aan, dat de Afobakka krachtcentrale op 31 december 2019 in handen van Suriname komt. Hij vroeg het parlement om de overdracht die dertien jaar eerder plaatsvindt dan officieel was vastgesteld, te accepteren in het belang van een grotere welvaart voor Suriname en meer welzijn voor het volk. De relevante documenten met betrekking tot de wijzing en beëindiging van de Brokopondo- overeenkomst zullen volgens de vicepresident eind juli opgestuurd worden naar het parlement. De vicepresident stelde verder dat de raffinaderij te Paranam definitief wordt ontmanteld.

door Johannes Damodar Patak

More
articles