Overdracht ambtsketen bij decoraties nationale onvolkomenheid

Het overdragen van de ambtsketen aan de vicepresident, terwijl de president zich gewoon in het land bevindt, is volgens be-stuurskundige August Boldewijn, een nationale onvolkomenheid.
Boldewijn doelt hiermee op de decoratieplechtigheid die afgelopen dinsdag plaatsvond en waarbij vicepresident Ashwin Adhin met de ambtsketen om, in de Congreshal bloeddonoren decoreerde in verband met Bloeddonordag.
Boldewijn zegt dat er wettelijke regelingen zijn die vaststellen dat de president decoraties verricht in zijn hoedanigheid als Groot-meester in de Ere Orde van de Gele Ster. De bestuurskundige geeft aan dat de ambtsketen de waardigheid van de president symboliseert en dat deze daarom niet zomaar overgedragen kan worden.
“Decoraties worden alleen door de president verricht en als hij om een of andere reden niet kan, dan kunnen de decoraties uitgesteld worden”, meent Boldewijn. Op de dag waarop de decoraties plaatsvonden, had de president zich samen met de minister-president van Dominica begeven naar de Centrale Markt. Boldewijn geeft aan dat de grondwet duidelijk aangeeft dat decoraties alleen door de president worden verrichten en dat de ambtsketen uitsluitend bij decoratieplechtigheden wordt gedragen door hem.
Artikel 98 van de grondwet stelt dat het ambt van president wordt waargenomen indien de president niet in staat is zijn bevoegdheden uit te oefenen, wanneer de president zijn bevoegdheden tijdelijk heeft neergelegd, wanneer de president ontbreekt of afwezig is of als tegen hem een vervolging is ingesteld. Echter waren geen van de hierboven opgesomde voorwaarden het geval bij de decoraties van afgelopen dinsdag. “De ambtsketen hoort bij het ambt van de president. Het is daarom niet correct dat deze zonder enige grondige reden wordt overgedragen”, stelt Bolde-wijn. Hoewel deze kwestie een pure nationale aangelegenheid is, zegt Boldewijn dat Suriname zo internationaal belachelijk wordt gemaakt.
“Decoraties zijn geen kleinigheden. Het is een beloning voor mensen die zich hebben ingezet voor het land. Voor hen is het ook belangrijk dat de beloning hen wordt toegekend door de grootste man in het land”, aldus Boldewijn.

door Priscilla Kia

More
articles