June 7, 2018


Staatsolie wil olieprijs voor langere tijd laag houden


June 7, 2018

“De strategie voor het succes van Staatsolie, is gebaseerd op het hoofddoel om de samenleving voor langere tijd van een lagere olieprijs te voorzien”, aldus Rudolf Elias, directeur van Staatsolie, gisteren tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van Staatsolie. De directeur is gisteren onder andere ingegaan op de toekomstplannen van het bedrijf. Staatsolie is voornemens zijn olieprijs voor langere tijd laag te houden.
Vóór 2015 gedurende de zware economische jaren, lagen de olieprijzen rond 100 US-dollar met een verdiencapaciteit tussen 300 en 500 miljoen US-dollar. Vanaf 2017 ligt de verdiencapaciteit van het bedrijf weer tussen 300 en 500 miljoen US-dollar, ondanks dat de prijs rond 50 US-dollar is aangehouden. “Dat betekent dat de investeringen die gedaan zijn met geld dat verdiend is, nu renderen. Met een lagere olieprijs wordt hetzelfde verdienvermogen gehaald”, zei Elias tevreden.
Volgens Elias is de olieprijs gebaseerd op vraag en aanbod en emoties, omdat olie strategisch belangrijk is.
Dat de prijs van olie momenteel aan de hoge kant is, komt volgens hem omdat die niet gebaseerd is op de vraag en aanbod, maar op emoties dat Iran niet weer volop zal kunnen leveren, dat Venezuela geen olie kan leveren en dat er onrust heerst in het Midden-Oosten. “Wij denken dat de olieprijs rond de 50 US-dollar zal blijven op de lange termijn, met mogelijke uitschieters naar boven of beneden. Onze strategie is gebaseerd op een olieprijs van rond de 50 US-dollar op de lange termijn’, zei Elias.
De directeur gaf aan dat het bedrijf een low cost producer is, wat betekent dat het hen niet veel kost om de aardolie uit grond te halen. Volgens Elias wordt ernaar gestreefd dit zo te houden. Het is in dat kader belangrijk dat elke beslissing voor investeringen in de toekomst, ertoe leidt dat het bedrijf een low cost producer blijft. Uit de huidige velden waarop geboord wordt, wil Staatsolie in de komende 25 jaar met alle nieuwe technieken die er zijn, de 6 miljoen barrels die per jaar geboord worden, blijven behouden tegen een prijs van rond de 50 US-dollar.

door Priscilla Kia