Niet alle werk verricht door kinderen is kinderarbeid

Bij de openbare vergadering gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) met als agendapunt de bespreking van de ontwerpwet houdende regels inzake het tegengaan van kinderarbeid en het verrichten van arbeid door jeugdige personen, Wet Arbeid Kinderen en Jeugdige Personen, heeft NDP-parlementariër Patrick Kensenhuis, lid van het vaste commissie Arbeid, aangehaald dat deze wet duidelijkheid moet brengen in de arbeid die door jeugdigen verricht wordt. Kensenhuis benadrukte, dat niet alle werk dat gedaan wordt door kinderen, als kinderarbeid geclassificeerd dient te worden. Met de goedkeuring van deze wet meent hij dat er een einde moet komen aan de discussie over het onderscheid tussen kinderarbeid en kinderwerk.
Met deze wet zal de minimumleeftijd om arbeid te verrichten opgetrokken worden van 14 tot 16 jaar. Volgens Kensenhuis wordt het verrichten van arbeid die geen invloed heeft op de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en waarbij hun scholing niet in het gedrang komt, over het algemeen als positief ervaren. Bij dergelijke arbeid denkt men aan het helpen in huis of in de familiezaak en het verdienen van een zakcentje buiten schooluren of in de vakantie. Kensenhuis is van mening dat dergelijke activiteiten bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en het welzijn van het gezin waartoe zij behoren. Ook vindt hij dat het participeren in deze vormen van arbeid, jeugdigen de nodige vaardigheden en ervaring bieden en hen erop voorbereidt om productieve leden van de samenleving te worden.
De parlementariër ziet kinderarbeid als werk dat kinderen in hun kindertijd hun potentie en waardigheid ontneemt, welke schadelijk is voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Kinderarbeid bestaat volgens hem ook in Suriname en komt nog steeds voor. Kinderarbeid classificeert hij als werk dat metaal, sociaal, lichamelijk of moreel gevaarlijk is voor kinderen. Kinderarbeid kan er ook toe leiden dat kinderen de school vroegtijdig moeten verlaten en of de school moeten combineren met excessieve lange uren en zware arbeid.

door Richelle Mac-Nack

More
articles