LVV geen voorstander van import kipdelen

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), wil in de toekomst alleen maar hele kippen importeren. Dit zegt LVV- minister Soeresh Algoe tegenover De West. De bewindsman geeft aan dat dit nog een heel proces is dat op gang moet worden gebracht, zowel op nationaal als op internationaal niveau (Wereldhandelsorganisatie). Hij benadrukt dat het niet om de totale kipconcurrentie gaat, maar om de concurrentie van kipdelen. Zo haalt hij aan dat de kippenborsten veel duurder zijn dan overige kipdelen, niet alleen in Suriname, maar ook internationaal.

Internationaal verdient men daaraan veel, waarna wat overblijft van de kipdelen geëxporteerd wordt naar landen als Suriname. Dit betekent volgens de minister dat mensen dan zullen moeten concurreren met kip en kipdelen waardoor er een prijsverschil ontstaat. Algoe voert aan dat daarom het ministerie heeft voorgesteld om een heel proces in werking te zetten om alleen de import van hele kippen toe te staan. Hij erkent dat het geen makkelijke taak zal zijn en zegt dat het lang proces is, maar benadrukt dat wij het eens zullen moeten doorvoeren.

De prijs van kip is de afgelopen periode herhaaldelijk in het nieuws geweest. Vanuit het parlement is er een dringende oproep gedaan aan de regering om met incentives te komen voor de pluimveesector om de lokale productie te stimuleren. Algoe geeft aan dat er vanuit de overheid besloten is dat de import van voer invoerrechtenvrij is. Dit om de lokale productie te stimuleren, waardoor ook de prijs van een kilo kip zal afnemen.

Algoe zegt dat de lokale kweker de lokale markt van 43 procent voorziet van kip, de overige 57 procent wordt voorzien door de import van kip en kipdelen. Om de import te verkleinen, is het volgens hem belangrijk dat er genoeg trainingen worden verzorgd over het kweken van kip. Echter stelt de bewindsman dat Surinamers ook beter op de hoogte zijn van de voordelen van het consumeren van lokale kip in plaats van importkip. Hij merkt op dat men zich nu veel bewuster is van het traject dat wordt afgelegd alvorens de importkip ons land bereikt. Hierdoor kiest men volgens Algoe eerder voor vers geslachte kip, omdat de prijs ook niet veel verschilt. “Eet wat je produceert en produceer wat je eet”, aldus de LVV- minister.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles