Meer dan 30 duikboten onderschept in Caraïbisch gebied

De Surinaamse autoriteiten hebben gisteren een duikboot die mogelijk gebruikt werd voor het transporteren van drugs, onderschept in het district Saramacca. In Suriname is dit de eerste keer dat er een duikboot is ontdekt, maar voor de regio is het geen nieuwigheid. Er zijn in het Caraïbisch gebied al meer dan 30 duikboten onderschept vanaf 2006 door verschillende justitiële autoriteiten, waaronder die van de Verenigde Staten (VS). De roep voor een hechtere en betere samenwerking op het gebied van veiligheid en het tegengaan van drugshandel met de Caraïbische regio is door de VS-generaal, Douglas Fraser, in 2012 geaccentueerd. Hij gaf aan dat 80 procent van de drugshandel uit Zuid- Amerika via de wateren wordt gedaan. Daarom is het volgens de VS-generaal van belang dat er een goede maritieme samenwerking op gang komt.

Deze portable telefoon is ook aangetroffen in de duikboot die gisteren in Saramacca in beslag is genomen door de Surinaamse justitiële autoriteiten.

Drugshandelaren maken regelmatig gebruik van duikboten om drugs vanuit Zuid-Amerika te transporteren naar Centraal-Amerika en Mexico. De eerste drugsduikboot werd in 2006 in beslag genomen door de Kustwacht van de VS. Echter wisten autoriteiten al vanaf de jaren ‘90 dat deze vaartuigen bestonden. Over het algemeen zijn deze duikboten geconstrueerd uit licht materiaal en liggen ze net onder water, waardoor het moeilijk is ze te spotten. In 2010 is er voor het eerst in Ecuador een duikboot ontdekt die lange afstanden onder water kon afleggen. De VS heeft in het rapport van 2010 International Narcotics Control Strategy Report vermeldt dat er meer dan 60 van deze duikboten zijn die meer dan 300 metrische tonnen aan cocaïne per jaar heeft vervoerd. Hieruit kan geconcludeerd worden dat net een klein deel onderschept wordt door autoriteiten.

In samenwerking met Latijs-Amerika, de VS en Europa, is er een start gemaakt om de maritieme drugshandel tegen te gaan in de Pacific en de Caraïbische wateren dichtbij Centraal-Amerika, en het noorden van Zuid- Amerika, onder de naam ‘Operation Martillo’. Vanaf toen is er 25 ton aan cocaïne onderschept en zijn er 50 mensen aangehouden.

(Overgenomen)