ZEG ME WIE JE VRIENDEN ZIJN?

Suriname heeft zijn contributie aan de Verenigde Naties (VN) al 2 jaar niet betaald! Dit nieuws is eigenlijk te belachelijk voor woorden en het vormt het zoveelste overtuigende bewijs, dat de administratie van de staat Suriname en het financieel beheer niet deugt. Als het lidmaatschap van de sportclub, of de verzekeringspremie verloopt, krijg je een aanmaning om te betalen. De staat Suriname heeft zeker een aantal kennisgevingen ontvangen en zeker ook een waarschuwingsbrief, alvorens de daadwerkelijke beslissing werd genomen door de Verenigde Naties om Suriname zijn stemrecht te ontnemen. Nu dit schandaal wereldkundig is gemaakt, meldt de regering spoedig haar contributie aan de VN te zullen voldoen. Wie houden ze eigenlijk voor de gek? Maar misschien maakt de regering zich geen zorgen, want zij heeft toch zogenaamd vriendschappen gesloten met Servië, Rusland, Venezuela en Turkije. Niet al te beste vrienden naar onze mening. Niet zomaar zegt men: ‘Zeg me wie je vrienden zijn en ik zal zeggen wie je bent’! VHP-voorzitter Chan Santokhi heeft gelijk, wanneer hij zegt dat wij internationaal aan de schandpaal worden gehangen. Ook haalde de VHP-voorzitter het vele geld aan dat is geleend, want de regering kan nog steeds niet concreet aangeven, waaraan zij die talrijke honderden miljoenen US-dollars heeft besteed.

De minister van BuZa, Yldiz Pollack-Beighle, zegt vol vertrouwen: ‘Het is niet zo, dat we niet kunnen betalen, het heeft meer te maken met een samenloop van omstandigheden en we zijn bezig dit in orde te maken”. Een samenloop van omstandigheden en dan 2 jaar lang?  Maar wanneer het op buitenlandse reizen aankomt, worden de dollars wel ter beschikking gesteld. Het kost de staat ook handen vol geld, om steeds een minister en delegatieleden te sturen die Suriname dan ineens zogenaamd moeten vertegenwoordigen. Schaamt deze regering zich niet voor deze ernstige VN blunder? Het buitenlands beleid valt onder de verantwoordelijkheid van het staatshoofd. Deze kan vanwege zijn beperkingen vermoedelijk niet inschatten wat voor verstrekkende gevolgen dit nonchalante gedrag heeft. In een goed functionerende democratie waren er zeker gevolgen voor de verantwoordelijken op Buitenlandse Zaken. De VN komt niet zomaar tot een dergelijke beslissing. Er zijn zeker momenten geweest, waarbij Suriname zal zijn gevraagd haar verplichtingen na te komen. Door de incompetentie van onze bestuurders heeft het zover kunnen gekomen.  André Misiekaba zegt, dat hij zich niet echt druk maakt over de kwestie van het VN-stemrecht. Keerpunt denkt dat deze regering haar rol binnen de VN niet serieus neemt.  Komt ervan als je onvolwassen politici in het bestuurscentrum plaatst. Suriname is net als andere landen altijd een gewaardeerd lid geweest en dan nu deze schande. Helaas worden we nu onder één noemer gebracht met landen als Equatoriaal-Guinea, Venezuela, de Centraal Afrikaanse Republiek, Dominica, Grenada, Libië en Jemen.  De twee bevriende naties van Suriname: Venezuela en Equatoriaal Guinea, staan opvallend genoeg ook op de lijst van wanbetalers.  Als Suriname zijn stemrecht wil in de Algemene Vergadering van de VN, moet er minimaal 100.000 dollar worden overgemaakt.  Het resterende bedrag van 700.000 dollar zal zeker ook betaald moeten worden. Hoe denkt deze armlastige regering, die dit land naar een faillissement heeft gebracht, deze schuld bij de VN in te lopen?