Zaak Gorré tot nader orde uitgesteld; vrijspraak voor Boerenveen gevraagd

Gisteren is de voortzetting van het 8 Decemberstrafproces begonnen, waarbij Irvin Kanhai, raadsman van de hoofdverdachte D.D. Bouterse, in de zaak zijn pleidooi heeft gehouden. Vandaag moeten de advocaten van Etienne Boeren-veen (Frank Truideman) en Arthy Gorré (John Kraag) pleiten, maar de zaak van Gorré wordt tot nader order uitgesteld.

Volgens Kraag, advocaat van Gorré, is het niet mogelijk met Gorré te communiceren, omdat hij ernstig ziek is. Hierdoor kan hij geen instructies krijgen over de verdediging. Gorré is al enige tijd ziek. President Cynthia Valstein-Montnor heeft na een korte schorsing  voor overleg met de overige leden van de Krijgsraad, besloten om de zaak van Gorré tot nader order uit te stellen.  Hoewel auditeur-militair Roy Elgin van mening is dat uitstel verleend kan worden als er sprake is van een geestelijke aandoening, liet hij het besluit over aan de Krijgsraad. Volgens hem gaat het in het geval van Gorré om een lichamelijke aandoening.

De zaak van Boerenveen heeft voortgang gevonden en advocaat Truideman heeft vrijspraak voor hem gevraagd. Volgens Truideman zijn de getuigenverklaringen minder betrouwbaar door het tijdverloop. Er zijn 35 jaar verstreken sinds de feiten, terwijl het strafrechtelijk onderzoek na 18 jaar is begonnen.

Hierdoor kan er volgens hem gemakkelijk een vergissing gemaakt worden over een bepaalde herinnering. Volgens Truideman behoorde Boerenveen niet tot het tweehoofdige Militair Gezag, dat de politiek-bestuurlijke koers in het land bepaalde. Volgens hem bevat het dossier van de auditeur-militair overigens geen bewijs dat Boerenveen als een van de planberamers, pleger, medepleger of medeplichtige, moet worden beschouwd.

Volgens Truideman moet er per verdachte worden vastgesteld of hij op strafwaardige wijze betrokken was bij de feiten. In dit geval wordt de stelling van de auditeur-militair, dat er sprake is geweest van een draaiboek en één alomvattend plan, dat ook tevoren bekend was bij zijn cliënt, door geen enkel schriftelijk stuk gesteund. Zowel tegen Gorré als Boerenveen is door de auditeur-militair 20 jaar gevangenisstraf geëist.

 

More
articles