BLAME IT ON THE PAST

Bij de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), heeft minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, de nieuwjaarrede gehouden. Hij vertelde aan het goed opgekomen publiek dat het moeilijk is voor de overheid om te geraken uit deze crisis, maar door bepaalde maatregelen te treffen, kan er weer een gezonde economie op gang gebracht worden. De toespraak van de minister duurde lang en bestond voor een groot deel uit verwijten naar de voorgaande regeringen en het aanhalen van externe ontwikkelingen die volgens de minister ervoor hebben gezorgd dat we vandaag de dag in een crisis zitten. Hij zei ook dat er vanaf de onafhankelijkheid van Suriname, nooit projecten zijn uitgevoerd om te voorkomen dat we in een crisis zouden raken, ook zijn er volgens hem nooit mogelijkheden gecreëerd om als land gemakkelijk hieruit te komen. Dit zorgt volgens hem ervoor dat de regering het zeer moeilijk heeft. Als er geen harde maatregelen worden getroffen, zal het langer duren om uit de crisis te geraken. Ook haalde hij aan, dat de prijzen van goud en olie op de wereldmarkt ervoor gezorgd hebben dat we in deze situatie zijn beland. De minister verzuimde aan te halen in wat voor goede situatie de regering Venetiaan III het land heeft achtergelaten, ook haalde de minister niet aan, dat er veel te veel met geld is gestrooid tijdens Bouterse I. Duidelijk was dat velen schuld hebben aan de huidige crisis, behalve de NDP-regering. Dat was ook te verwachten, maar in plaats van met allerlei ongefundeerde beschuldigingen te komen, had de minister beter een andere insteek kunnen kiezen. Overigens wordt het tijd dat de regering andere actoren, waaronder maatschappelijke organisaties, betrekt om te werken aan een degelijk crisisplan, want zo alleen kunnen we uit dit diepe dal komen. Het wordt tijd dat we met zijn allen stappen ondernemen voor een beter Suriname.