Granman kwestie moet door tribale volkeren opgelost worden

Parlementariër Wendell Asadang (NDP) tevens lid van de vaste commissie Regionale Ontwikkeling (RO), ziet het conflict van de Saamaka gemeenschappen over de benoeming van een granman, niet als een probleem van de overheid. Om uiteindelijk een granman te kiezen, zullen de gemeenschappen een eenheid moeten vormen en een gezamenlijk besluit moet nemen. Asadang zegt dat er drie personen zijn aangewezen voor deze functie, maar er bestaat nog steeds onenigheid tussen de gemeenschappen. Zolang er geen rust is binnen de tribale volkeren, zal het volgens Asadang langer duren voordat de granman die is aangewezen door het Saamaka traditioneel gezag, geaccepteerd wordt door de regering. De minister van Regionale Ontwikkeling (RO) Edgar Dikan, deed tijdens de begrotingsbehandeling enkele uitspraken over de binnenlandse gezagsstructuur.

Het traditioneel gezag was hier niet blij mee en heeft gisteren protest aangetekend bij De Nationale Assemblee (DNA) waarbij ze ondersteuning vraagt voor deze kwestie. Een van de groepen heeft Albert Aboikoni aangewezen als de opvolger van de overleden granman Belfon Aboikoni. Het traditioneel gezag geeft aan dat alle hoofdkapiteins voor goedkeuring hebben getekend. Op 9 oktober 2016 hebben de Matjaw Lo, de Bee, kabinet en basiya samen met de stamoudsten, Albert Aboikoni geïnstalleerd als de nieuwe Gaama van de Saamaka. Er is thans op 18 november 2017 een brief gericht aan de president met het verzoek de nieuw gekozen Gaama te ontvangen, maar een antwoord is uitgebleven.

In de brief gaf hoofdkapitein Carlo Sampi aan, dat de uitdagingen voor de Saamaka groot zijn. Ook zal een goede samenwerking tussen de overheid en het traditioneel gezag de garantie bieden voor ontwikkeling, waar zowel de regering als de Saamaka achter kunnen staan. De bedoeling van de tribale volkeren is om gezamenlijk op te trekken voor de verdere ontwikkeling en vertegenwoordiging van hun culturen.

door Kimberley Fräser

 

More
articles