MI Guno Burleson gaat morgen voor de volle winst

“Ik ga gewoon voor de eerste plaats.” Deze boodschap stuurt internationaal Meester (MI) Guno Burleson zijn opponenten in de strijd om het sneldamkampioenschap van Suriname. Morgen wordt op het Imamdi Sportcomplex meer bekend als het Randjietboys Sportcomplex, de vierde en beslissende etappe van het sneldamkampioenschap afgewerkt.

Burleson is de grootste kanshebber, omdat hij slechts 1 punt nodig heeft om zich sneldamkampioen 2017 te noemen. Zelfs al zou de meesterdammer niet meedoen, dan nog bestaat de kans dat er barragepartijen met hem moeten worden gespeeld om de titel. “Ik heb nu 12 punten. Als ik niet mee zou doen en Kemnaad wint, heeft hij 12 punten. Dan zullen er mogelijk barragepartijen volgen”, reageert Burleson. Zijn concurrent, Federatiemeester (MF) Rinaldo Kemnaad is één van de opponenten, die ook kans maakt de titel te winnen, omdat die momenteel de tweede plaats bezet met 6 punten. De winnaar van de vierde etappe krijgt 6 punten. Al de andere tegenstanders van Burleson kunnen de huidige koploper niet meer inhalen. Slechts voor Kemnaad vormen damdokter John Sadiek, de verrassing Amoni Afonsoewa en John Schmeltz een bedreiging, omdat die elk 4 punten hebben en bij winst in de vierde etappe de Federatie-meester voorbij kunnen streven. Er wordt dus een spannende strijd verwacht. Hoewel hij het deelnemersveld erg sterk acht, heeft Burleson zich niet echt voorbereid op de strijd.

Hij plaatst kanttekeningen bij het handelen van het bestuur van de Surinaamse Dambond (SDB), dat tegen zijn verzoek ingegaan is en de eerste etappe van het sneldamkampioenschap organiseerde, terwijl hij meedeed aan het WK in het buitenland. Zijn verzoek heeft hij naar eigen zeggen gedaan aan de voorzitter van de SDB. “Voorzitter Soearmo heeft in een radio-interview met Stan Herewood toen gezegd dat hij de eerste etappe zou uitstellen, maar ik heb begrepen dat twee andere bestuursleden hem op andere gedachten hebben gebracht en het toernooi toch is doorgegaan.” Burleson ervaart dit als onbillijk. Hij vraagt zich af waarom het aantal deelnemers bij de eerste etappe veel hoger lag dan bij de derde en vierde etappe. “De opkomst bij de eerste etappe was veel hoger”, illustreert de meervoudige winnaar van vorige sneldamkampioenschappen.

Hij verlangt een veel grotere inzet van de SDB bij de ontwikkeling van de damsport in Suriname en zegt zelf een goed ontwikkelingsplan te hebben om de damsport naar grotere hoogte te leiden. Daarvoor zou hij van de SDB de kans moeten krijgen, maar hij mist die.

Over zijn deelname aan het WK, zegt de internationaal meester van Suriname, dat hij slechts 1 partij verloor, 3 won en 4 remise partijen speelde. “Mijn verloren partij was tegen de latere wereldkampioen Alexander Schwarzman.” Burleson vindt het jammer geen ondersteuning te hebben gehad van de SDB bij de verzameling van fondsen om naar het WK te gaan. Hij zou wel bij de bond hebben aangeklopt, maar het bestuur zou zaken op afstand hebben gevolgd en op een gegeven moment was er zelfs geen contact meer, beweert hij. De ministeries waar hij had aangeklopt voor steun, adviseerden hem toen zijn eigen boontjes te doppen, wat hij ook deed en uiteindelijk vertrok hij naar het WK.  “De voorzitter wist niet eens dat ik vertrokken was, omdat ze afstand van me hadden genomen”, aldus de damtopper, die van oordeel is dat het alleen maar goedkomt met de Surinaamse damsport wanneer er een hokjesvrij beleid wordt gevoerd.

 (DRP)