Decembereditie Parbode – George Findlay: ‘Het gaat met geen enkele krant goed’

Er is geen krant in Suriname waarde weerzin tegen Bouterse en zijn vriendjes zo uitgebreid beschreven wordt als De West. “Die hele zogenaamde revolutie van 1980 was gewoon een staatsgreep en daarna was het een kasgreep en toen hebben ze de hele zaak leeggeplunderd”, stelt George Findlay (62), hoofdredacteur van dit avondblad. “Ze hebben nooit aan de vrije pers kunnen wennen. Na het eerste schot was onmiddellijk censuur in gesteld en werden we uitgenodigd door de militair Zinhagel, die de ballen begreep van communicatie. ‘We vinden het wel leuk wat jullie doen’ zei hij, ‘maar ik kan die jongens in het kampement nooit onder controle houden, dus lijkt het me beter dat jullie alle informatie die jullie aan het volk willen verstrekken eerst door ons laten lezen’. Dus toen was het al raak. Er is geen halve persvrijheid, ook geen kwart persvrijheid. Je hebt òf totale persvrijheid òf je hebt het niet.” Findlay merkt op dat het momenteel met geen enkele krant goed gaat. Op de vraag of er geld bij moet, reageert hij: “Nee, maar als dat moment aanbreekt, zullen we moeten sluiten. Er werken hier 22 mensen, sommigen al 30 jaar. Gelukkig heeft het bedrijfsleven ons nietin de steek gelaten. ”Lees de rest van het interview in het decembernummer van Parbode.

De top vijf winnaars en verliezers van 2017

Een opwindend en roerig jaar ligt weer bijna achter ons. Met hoogte- en dieptepunten, met mensen die het gemaakt hebben of die juist door de mand zijn gevallen, zo niet volledig zijn afgegaan. Parbode maakt naar jaarlijkse gewoonte de balans op en stelde een top vijf van winnaars en verliezers samen.

De winnaars zijn: Roy Elgin, Cynthia Ashruf, Miquel van Assen, Krishna Mathoera en Jair Tjon En Fa, terwijl president Bouterse en zijn regering, Sharmila Mansaram, Chandrikapersad Santokhi, Robert Ameerali en Shirley Lackin, de verliezers zijn. Met name de aanklagervan de Krijgsraad, auditeur-militair Roy Elgin, heeft geschiedenis geschreven door 35 jaar na de Decemberm-oorden met zijn strafeis duidelijk te maken dat er ook volgens het Openbaar Ministerie meer dan genoeg bewijzen zijn dat toenmalig legerleider Desi Bouterse zich daadwerkelijk schuldig heeft gemaakt aan moord.

Mediaguru Roshnie Radhakishun: ‘Ik heb Radika van de grond af weer opgebouwd’

Roshnie Radhakishun-Ramlakhan is met haar Radio Radika al meer dan een halve eeuw een begrip in de mediawereld. Een dieptepunt was toen het station en de zenders van Radika op 8 december 1982 met handgranaten werden vernietigd en platgebrand. Over de periode van haar zelf gekozen ballingschap in Nederland tijdens de jaren ‘80 vertelt ze: “Ik verlangde naar Suriname en de heroprichting van Radika.”

DNA-lid Marinus Bee: ‘Ronnie Brunswijk is een goede leider’

Marinus Bee, DNA-lid namens de ABOP, ziet een enorme groeipotentie in de ‘gele partij’.  Hij vindt dat partijleider Brunswijk in eenaantal opzichten mensen tot voorbeeld kan dienen. ‘’Men kan niet aan de leiderschapskwaliteitenvan Bruns-wijk komen”, stelt Bee.

Jaarrede 2018: gebakken lucht in cadeaupapier

De jaarrede 2018, uitgesproken door vicepresident Ashwin Adhin, was een gloedvol betoog met veel eigen lof en ontwikkelingsplannen. Ronduit juichend klonk de jaarrede over de verwachte extra staatsinkomens door olie en goud. Maar geheel wazig blijft hoe, en vooral wanneer, alle mooie plannen uitgevoerd gaan worden.

More
articles