Eerste masterstudent IBW: ‘Suriname niet voorbereid op hackers’

Gilbert van Lierop, die vrijdag als eerste masterstudent in Business Administration met als specialisatie Strategic Management & Organization is afgestudeerd aan de IBW University of Applied Sciences zegt tegenover De West, dat Suriname niet voorbereid is op hackers. Hij geeft aan dat wij als land niet over de basis ICT- skills beschikken, om op een correcte manier om te gaan met ICT. Hij noemt als voorbeeld Facebook, waar mensen op allerlei links klikken, zonder dat zij weten wat er achter de links schuilt. Het gevaar hiervan is volgens hem dat er onopgemerkt een virus op het apparaat (laptop, PC, smartphone etc) komt. Dit wordt een “bot” genoemd. Van Lierop zegt dat hackers bewust willen dat zij niet opgemerkt worden, zodat zij de computer kunnen gebruiken voor het plegen van aanvallen (DDos) of versturen van emails. Suriname biedt volgens hem alle randvoorwaarden om hackers aan te trekken, omdat het gros van de Surinamers niet de nodige kennis heeft om systemen in te bouwen op hun pc, laptop etc. om hackers te weren.

Van Lierop benadrukt dat scholing belangrijk is als wij hackers willen kunnen weren. Hij stelt dat wij het onderschatten en zelfs al achterlopen op dit gebied. Hij voert aan dat er in andere landen op de scholen ICT- lessen worden verzorgd. Hij is er voorstander van dat ICT al vanaf de lagere school wordt toegepast binnen ons onderwijs, omdat tegenwoordig kinderen vanaf drie jaar al met een tab rondlopen. Van Lierop zegt dat het grootse probleem waarmee ons land kampt is dat wij niet de benodigde ICT’ers hebben in Suriname, bijvoorbeeld cryptografen (iemand die een virus kan ontcijferen). Hij merkt op dat er een enorm tekort is aan kader, waaronder gediplomeerde ICT’ers. Een samenwerking met onze bevriende natie India op het gebied van ICT, ziet van Lierop als een mogelijkheid die ons land moet benutten om kader te creëren in ons land.

De kersverse wetenschapper in Business Administration vertelt dat ICT een multiplier is voor ontwikkeling. Hij zegt dat uit onderzoek is gebleken dat er een verschil bestaat tussen het gebruik van internet bij welgestelden en sociaal zwakkeren.

Sociaal zwakkeren zijn eerder geneigd om de hele dag op social media bezig te zijn terwijl welgestelden het internet gebruiken om te leren. Van Lierop benadrukt, dat wij niet alleen achterlopen op het tegenhouden van hackers, maar dat wij ook heel erg achterlopen in het algehele ICT- gebeuren, dat zich pas aann het begin van de ICT- revolutie bevindt.

Van Lierop had als titel van zijn master-thesis; “Verbeteren van informatie beveiligingssystemen, een case-studie”.

In zijn thesis heeft hij onderzoek gedaan in een ICT- bedrijf dat het doelwit werd van hackers. Hij heeft gedurende zijn presentatie uitgelegd, hoe hij het probleem heeft aangepakt en opgelost. Tijdens de vragenronde van de examencommissie, die het hem niet gemakkelijk maakte, heeft hij zijn thesis met succes verdedigd. Hij kreeg een zeven en draagt voortaan de titel Msc, MBA. De examencommissie bestond uit: drs. Guillermo Samson (voorzitter), dr. Jap Tjoen San, Daniel Lachman PhD, prof. Dennis Mans en ir. Clyde Griffith.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles