Staatsolie boekt indrukwekkende productieresultaten

Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. heeft tijdens haar recente Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) opmerkelijke productieresultaten bekendgemaakt, samen met veelbelovende vooruitzichten voor de toekomst.

Productieprestaties

In 2023 bereikte de productie van Saramacca Crude een hoogtepunt van 6,27 miljoen vaten, vergeleken met 6,14 miljoen vaten in 2022. De Staatsolie raffinaderij wist de gestelde doelen te behalen door 3,16 miljoen vaten hoogwaardige diesel en benzine te produceren. Dochteronderneming SPCS rapporteerde een toename in de elektriciteitsproductie, met ongeveer 1,60 miljoen MWh opgewekt in 2023 ten opzichte van 1,47 miljoen MWh in 2022. GOw2 zag haar retailmarktaandeel stijgen van 39 procent naar 65 procent in 2023, waarbij de uitbreiding en modernisering van pompstations werden voortgezet.

Offshore ontwikkelingen

Patrick Pouyanné, CEO van TotalEnergies, kondigde in september 2023 de start van voorontwerpstudies aan voor de ontwikkeling van het eerste offshore productieveld in Blok 58, na veelbelovende olievondsten in het blok. In 2023 werden vijf productiedelingscontracten getekend met internationale oliebedrijven, waarbij de offshore exploratie en ontwikkeling verder werden gestimuleerd.

Lokale betrokkenheid

Staatsolie heeft zich ingezet voor de ontwikkeling van lokale content in de opkomende Surinaamse offshore olie- en gasindustrie, onder meer door het Blue Wave-trainingsprogramma.

Vooruitzichten

De ontwikkelingen in de offshore blijven de komende jaren een belangrijke rol spelen, met verwachtingen voor TotalEnergies om eind 2024 een definitief investeringsbesluit te nemen voor een productieveld in Blok 58. Staatsolie plant een twintig procent deelname aan de ontwikkelingen in Blok 58 en onderzoekt financieringsmogelijkheden.

 

More
articles