Sanches dwingt opnieuw remise af van IM

Candidate Master (CM) Romario Sanches heeft in de tweede ronde in de astersklasse van de 5e Srefidensi Chess Celebration opnieuw een remise afgedwongen tegen een Internationaal Meester (IM). Had hij dinsdag, de openingsdag, in de eerste ronde IM Oscar Enrique Zavarce uit Venezuela op remise gehouden, woensdag presteerde Sanches dat ook tegen IM Terry Farley uit Barbados. Farley heeft een rating van 2253, terwijl dat voor Sanches 2103 is. Zavarce staat op een rating van 2391. Federatie Meester (FM) Viresh Giasi (rating 1960), die in de eerste ronde van IM Orlando Husbands (Barbados, rating 2327) verloor, won gisteren in de tweede ronde van FM Kevin Cupid (2163) uit Rusland.

Gisteren zaten ook twee Surinamers tegenover elkaar, namelijk FM Dewperkash Gajadin (2054) en CM Suradj Hanoeman (2048). Het resultaat van deze partij is vooralsnog niet bekend. Beide spelers hadden in de eerste ronde verloren.

De overige uitslagen van de tweede ronde zijn als volgt: GM Lazaro Batista Bruzon (Cuba, rating 2661)-GM Silvino Garcia Martinez (Cuba, rating 2335) 1-0; GM Shanglei Lu (China, rating 2640)-FM Sebastian Halfhide (Nederland, rating 2333) 1-0; GM Sergei Tiviakov (Rusland, rating 2591)-WGM Xiaobing Gu (China, ra-ting 2332) 1-0; IM Orlando Husbands (Barba-dos, rating 2327)-WGM Altan Ulzii Enkhtuul (Mongolië, rating 2356) 1-0; IM Enrique Oscar Zavarce (Venezuela, ra-ting 2391)-FM Jesus An-dres Vargas Guerrero (Venezuela, rating 2307) ½-½ en FM Ryan Harper (Trinidad, rating 2201)-CM Madura Sherman (Nederland, rating 1991) 1-0. Het toernooi werd dinsdagavond geopend middels een openingszet door minister Gillmore Hoefdraad van Finan-ciën op het bord van de Cubaanse Grootmeester (GM) Bruzon Batista Lazaro en Manish Ramjiawan. Lazaro wist in 2016 de Masterklasse te winnen, terwijl de Surinaamse Ramjia-wan het kampioenschap in de Open klasse veroverde.

Volgens Hoefdraad komen ontwikkeling en groei binnen de schaakpsport door hard werken. Frank Lo Kim Lin, voorzitter van de Surinaamse Schaakbond, gaf in zijn openingswoord aan dat dit toernooi in 5 jaren tijd uitgegroeid is naar een wereldwijd bekend toernooi, waaraan heel veel international bekende grootmeesters graag aan meedoen. Dit internationaal toernooi heeft enorm bijgedragen aan de groei van de jeugd binnen de schaaksport.

De vertegenwoordigster van het SOC-bestuur, secretaris-generaal Astra Singh, complimenteerde de schaakbond met het toernooi en is vooral aangenaam verrast van de merkbare positieve energie van schakers en bestuurders. De Surinaamse Schaakbond mag blijven rekenen op ondersteuning van het SOC.

Directeur Sportzaken, Luciano Men-towikromo, die minister Joan Dogojo van Sporten Jeugdzaken vertegenwoordigde, vind het een heel goede onwikkeling dat de gelegenheid geboden wordt aan Surinaamse schakers om zich te meten met internationaal gerenommeerde Grootmeesters  en Internationale meesters. Hij riep alle spelers hun land waardig te vertegenwoordigen.

Hoefdraad, zelfs ook een Surinaams topschaker geweest, constateert met tevredenheid de effecten, die de internationale toernooien hebben heeft op de ontwikkeling van het Surinaams schaken. Succes komt niet zomaar, daarvoor moet hard gewerkt worden. De schaakbond werkt keihard om de sport uit te dragen naar de kinderen in zoveel als mogelijke gebieden, ook in de minder ontwikkelde. Ze zijn met een goede zaak bezig om onze jeugd al heel vroeg te trainen in het analytisch denken. Daarom verdient de schaakbond volgens de bewindsman ondersteuning.