Vier bedrijven geselecteerd voor projectfinanciering

Vier bedrijven hebben vandaag het Memorandum of Understanding (MoU) getekend met het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) voor projectfinanciering. Het betreft het pilot program ‘Innovation in Firms in Suriname’ (IFS), dat onderdeel is van het ‘Suriname Business Climate and Innovation Program’ (SUBCIP) van het ministerie. Het pilot project wordt ondersteund door een adviescommissie, bestaande uit de overheid en de private sector, vertegenwoordigers van HI&T, de Associatie van Surinaamse Fabrikanten en de United Business Group. Dit is de eerste ronde van het project, de tweede ronde start in het eerste kwartaal van 2018. De minister wenste de deelnemende bedrijven succes toe met het uitvoeren van de projecten, te weten: Agro-coöperatie Redi Doti en Pierre Kondre- Pineapple project, North Commewijne Toerism Cluster Bike Trail, Suriname Candid Fruits- Acai project en B4 Agro en Habaneros telers. De minister verwacht, dat de bedrijven de gewenste groei en ontwikkeling zullen realiseren en dat er uiteindelijk een grote bijdrage en toegevoegde waarde geleverd wordt aan onze economie. Volgens Welzijn zullen de projecten ook moeten bijdragen aan het toerisme in ons land. “Wij moeten de potentie zien in toerisme en het geloof hebben dat Suriname zal uitgroeien tot een land waar het aantrekkelijk is voor toeristen en waar de economische bedrijvigheid ook op het gebied van toerisme kan worden verhoogd. Toerisme gaat niet alleen om entertainment en gezelligheid, het land moet er wat aan verdienen, dat is ons streven”, aldus Welzijn.

Het doel van IFS is verhoging van de productie, en innovatie in lokale bedrijven met ondersteuning van onder andere kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) en het versterken van het onderlinge netwerk tussen bedrijven.

Dit zal de productie, het concurrentievermogen en het marktaandeel van de lokale bedrijven verhogen.

Het SUBCIP wordt uitgevoerd door HI&T en is onderdeel van een Policy Based Loan (PBL)dat getekend is in 2014 met de IDB. De PBL en het SUBCIP bedragen totaal US-dollar 30 miljoen. Van dit bedrag heeft Suriname reeds US-dollar 15 miljoen ontvangen.

door Kimberley Fräser

 

More
articles