SZF pakt historische CTSS Plus voetbaltitel

Het Staatsziekenfonds (SZF) heeft woensdagavond in het Dr.Ir.Franklin Essed Stadion voor de eerste maal de CTSS Plus voetbaltitel gewonnen. In de finale werd titelverdediger de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) na een 1-1 eindstand via strafschoppen verslagen. De ziekenzorgverzekeraar greep vier keren (1996, 2004, 2005 en 2008) naast de hoofdprijs.

SZF was ongetwijfeld underdog in dit slotstuk. De SWM werd, gezien haar beschikbare spelersmateriaal en ervaring van de titelwinst het vorig jaar, als de torenhoge favoriet beschouwd. Het Staatsziekenfonds was echter niet van plan zich als een mak lammetje naar de slachtbank te laten leiden.

De SWM begon sterk aan de ontmoeting en nam een 1-0 voorsprong via Maikel Watson, die een verre inworp langs SZF-goalie Tyron Botse binnen-kopte. De 1-0 zou later ook de rust-score zijn. Botse raakte in de eerste periode geblesseerd en moest door reservedoelman, Jimmy Leidsman, worden vervangen. Leidsman ontpopte zich later op de avond tot man-of-the-match. De sluitpost hield zijn bedrijf keer op keer met prachtige reddingen in de wedstrijd.

In de tweede helft verdedigde SZF met man en macht. Bij vlagen sloeg de ziekenzorgverzekeraar op de counter toe. Uit één van deze snelle aanvallen wist Ivanildo Misidjan zich van zijn mandekkers te ontdoen. De behendige aanvaller stormde op doel af en bracht de score in evenwicht: 1-1.

SWM hanteerde gedurende de hele ontmoeting een dubbeledekking op de spelmaker van SZF. Opgegeven een moment liep Misidjan een hamstring-blessure op en moest hij naar de zijlijn gehaald worden. SWM haalde echter geen voordeel uit het wegvallen van Misidjan, hoewel een vrijetrap van SWM-verdediger Gerold Leysner nog tegen de deklat spatte. Nadat Misidjan terug in het veld was, plaatste coach Rodney Oldenstam zijn spelmaker in de achterhoede. Oldenstam leek met deze beslissing te gokken op een strafschoppenserie. SWM kwam in de slotfase via Christopher Hall en Leandro Hyslop dichtbij de zege. Het duo wist tot ergernis van de aanhang en medespelers niet tot scoren te komen. De inzet van Hyslop die alleen tegenover Leidsman stond rolde al tergend net naast de paal.

In de verlenging van 2×5 minuten kwam er ook geen verandering in de score. SWM was in de strafschoppenserie ook favoriet, aangezien zij in de vorige wedstrijd ook al na penalty’s wist te winnen. Doelman Murvin de Mees die eerder twee inzetten van Telesur had gestopt, maar nu niet kunnen voorkomen dat SZF alle vijf strafschoppen achter hem schoot. SWM-speler Bebeto Padi was de ongelukkige en zag zijn inzet gestopt worden door doelman Leidsman.