Tentoonstelling World Press Photo in Suriname

Van 16 tot en met 26 november a.s. presenteert de Nederlandse ambassade de tentoonstelling van World Press Photo in De Hal. De tentoonstelling wordt op woensdag 15 november officieel geopend door tijdelijk zaakgelastigde ad interim Kees Rade en Laurens Korteweg, Director of Exhibitions van World Press Photo.

World Press Photo

World Press Photo is een toonaangevende organisatie in het ontwikkelen en promoten van het werk van visuele journalisten en visuele verhalenvertellers, met een scala aan activiteiten en initiatieven die de hele wereld bestrijken. World Press Photo is opgericht in 1955, toen een groep Nederlandse fotografen een wedstrijd organiseerde om hun werk aan internationale collega’s te laten zien en kennis met hen uit te wisselen. Die jaarlijkse wedstrijd is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze prijzen in fotojournalistiek en digitale verhalen. De wereldwijd bekende, reizende tentoonstelling is het resultaat van de jaarlijks gehouden wedstrijd voor persfotografie en wordt elk jaar door vier miljoen mensen wereldwijd gezien.

De tentoonstelling

Ieder jaar beoordeelt een onafhankelijke, internationale jury de inzendingen in acht verschillende categorieën: dagelijks leven, hard nieuws, hedendaagse kwesties, langetermijnprojecten, natuur, mensen, reportage en sport. In elke categorie wordt een eerste, tweede en derde prijs toegekend. Inzendingen worden ontvangen van fotojournalisten, agentschappen, kranten en magazines uit heel de wereld.

De   60ste editie van World Press Photo, heeft vanuit verschillende entiteiten uit de wereld foto’s  ontvangen. In totaal namen 5.034 fotografen met 80.408 foto’s vanuit 125 verschillende landen deel. De jury reikte een prijs uit aan 45 fotografen uit 25 landen: Australië, Brazilië, Canada, Chili, China, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Iran, Italië, Pakistan, Filipijnen, Roemenië, Rusland, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Syrië, Nieuw-Zeeland, Turkije, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De World Press Photo van het voorbije jaar, is: ‘An Assasination in Turkey’ van de Turkse fotograaf Burhan Ozbilici. Deze foto en die van de andere winnaars zijn te zien tijdens de expositie.

Lezing en workshop

Op maandagavond 13 novembergeeft Laurens Korteweg, Director of Exhibitions, een lezing over visuele journalistiek. Ontwikkelingen binnen deze professie worden aan de hand van de historie van World Press Photo toegelicht. Korteweg gaat in op het juryproces en licht toe wie de beeldmakers zijn, wie bepaalt hoe wij onze wereld zien en welke problemen daar eventueel bij komen kijken. De lezing is vrij toegankelijk voor het publiek en start om 19.00 uurin het Auditorium van Self Reliance, Heerenstraat 48-50, Paramaribo. Voor studenten fotografie van NATIN, AHKCO en de Nola Hatterman Art Academy, wordt op 18 en 19 november de tweedaagse workshop: ‘Introductie Visual Storytelling’ georganiseerd. Deze workshop wordt gegeven door de Nederlandse fotoredacteur Marc Prüst en de Surinaamse fotograaf Hedwig de la Fuente. De tentoonstelling, lezing en workshop, worden mogelijk gemaakt door de Nederlandse ambassade met als doel aandacht te besteden aan de organisatie World Press Photo, het belang van het werk van media, journalisten en fotojournalisten en het inspireren van studenten, fotografen, journalisten en het publiek.

More
articles