‘Rijstsector moet weer gaan bloeien’

Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), heeft vandaag voor de tweede keer in twee weken geprotesteerd voor het DNA-gebouw om aandacht te vragen voor de rijstsector. (foto: Johan de Randamie)

 

 

Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), heeft vandaag voor de tweede keer in twee weken tijd, geprotesteerd voor het gebouw van De Nationale Assemblee (DNA). Hiermee vraagt hij aandacht voor de situatie die in de rijssector ontstaan is door de economische situatie in ons land. Bhikharie geeft aan dat de recente verhogingen van de brandstofprijzen een multiplier effect hebben op de inputs van de rijstsector. Een ander knelpunt is de opkoopprijs van padie. De voorzitter zegt dat de kosten voor padie boven de SRD 100 liggen, terwijl de opkoopprijs laatst nog varieerde tussen de SRD 90- SRD 92.50. Hij zegt dat hij de rijstsector weer wil zien bloeien.
Bhikharie benadrukt dat hij de volle ondersteuning heeft van zijn leden. Er is volgens hem gekozen voor een eenmansactie uit strategische overwegingen. Indien er geen reactie komt vanuit DNA en de regering, zal de BSP-voorzitter overschakelen naar fase twee van de acties. Dit houdt in dat alle rijstboeren van de BSP en overige rijstboeren, gemobiliseerd zullen worden om acties te organiseren in het rijstdistrict.
Dat er geen reactie van DNA komt, vindt Bhikharie zeer kwalijk. Hij geeft aan dat in het bijzonder de vijf leden die gekozen zijn in Nickerie, op zijn minst aandacht konden besteden aan het probleem, omdat ook de kleine rijstboeren op ze gestemd hebben. Over het wel of niet politiek bedrijven met de rijstsector, zegt Bhikharie dat het wegblijven van belangstelling van zowel oppositie als coalitie, het bewijs is dat het niet om een politiek spelletje gaat. Hij had gehoopt dat hij vandaag wat meer steun zou krijgen vanuit de samenleving. Echter stond de BSP- voorzitter alleen voor het DNA-gebouw. Hij zal de rest van de week blijven protesteren bij DNA vanaf 9.30 uur. Bhikharie roept alle rijstboeren op om samen te werken, want tenslotte zal het ten goede komen van alle rijstboeren.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles