BvL/ALS houdt stille mars op World Teachers Day

De Vakbondsorganisaties BvL/ALS houden morgenmiddag om 17.30 uur een stille mars in verband met World Teachers Day. Dit kondigde bondsvoorzitter Wilgo Valies vandaag aan op een persconferentie waarin het standpunt van de vakbeweging betreffende de tuchtmaatregelen jegens onderwijsgevenden en het vertrappen van vakbondconventies uiteen werd gezet. Met het thema: ‘Teaching in freedom’ van World Teachers Day, wil de vakbond met deze mars een duidelijk signaal afgeven aan de regering, dat de leraren in alle vrijheid les willen geven. BvL en ALS roepen de rest van de samenleving op om te participeren aan de mars en gekleed te komen in wit of zwart-wit. “We zitten nog in de gevarenzone”, aldus Valies. De vakbond wil ook duidelijk maken dat er nog ruimte is voor overleg met de regering.

Ravaksur had vorige week woensdag een brief gestuurd aan de president en ontving al op vrijdag een reactie. Volgens Robby Berenstein, voorzitter van Ravaksur, is de regering op geen van de zaken ingegaan die de bond heeft aangegeven in het schrijven.

Berenstein zegt dat de bond de brief van de regering zal beantwoorden en daarna zal beslissen welke stappen ondernomen zullen worden om de kwestie betreffende de leraren tot een goed einde te brengen. Deze stappen zullen zowel nationaal als internationaal uitgevoerd worden. Voor wat betreft de conventies heeft de regering twee belangrijke overtreden.

Valies noemt de manier waarop de leraren behandeld worden triest. “De aanval op de leerkrachten moet ophouden. Penuex moet ook kijken onder welke omstandigheden de leerkrachten moeten werken.” Als de regering gekwalificeerde krachten wil, moet zij ook ervoor zorgen dat zowel de scholen als de schoolgeving in orde worden gemaakt. Hij vindt thans dat er een eind moet komen aan het intimideren van leerkrachten. Voor wat betreft de gemuteerde leerkrachten, gaat het om meer dan 200 leerkrachten landelijk. “We willen weer rust in het onderwijs.”

-door Kimberley Fräser-