‘Duurzame welvaart en welzijn in zicht’

Dankzij twee grote meevallers voor de Surinaamse economie, is volgens waarnemend president Ashwin Adhin, duurzame welvaart en welzijn in zicht voor de Surinaamse bevolking. Dit zegt Adhin vandaag in de jaarrede 2018 namens president Desiré Bouterse die zijn taken wegens gezondheidsredenen tijdelijk heeft overgedragen aan Adhin.

Met de grote goudvondst en de bevestiging van grote oliereserves in het Suriname-Guyana bekken, is de animo voor investeringen in Suriname enorm toegenomen. In een overeenkomst met de multinational Iamgold, zal 30 procent van al het goud rechtstreeks aan Suriname toebehoren. Tot 2030 kan de multinational tegen lage kosten produceren, waardoor er meer winsten gemaakt kunnen worden. De productie draagt ook bij aan de werkgelegenheid in Suriname.

Voor het dienstjaar 2018 is de totale afdracht van royalty’s door Newmont en Iamgold geprojecteerd op 390 miljoen Surinaamse dollars op basis van de huidige goudprijs in US-dollars, waarvan 18 miljoen US-dollars voor Iamgold en 34 miljoen US-dollars voor Newmont. Volgens Adhin is de staat Suriname door een diep dal gegaan, maar desondanks heeft de regering enkele acties succesvol kunnen uitvoeren, waardoor meer economische mogelijkheden zijn ontstaan.

“De nationale inkomsten zien er gunstig uit door de goudvondsten en de olievoorkomens”, sprak Adhin.

Volgens hem heeft Suriname een goede stap gezet door aandelen te kopen bij buitenlandse maatschappijen die onze natuurlijke hulpbronnen exploiteren. Adhin is van mening dat Suriname moet streven naar het hebben van een steeds groter aandeel bij de multinationals, maar zegt ook dat er bovenal gewerkt moet worden aan het verder weerbaar maken van de economie. Als oplossing hiervoor geldt de verbreding van de basis van de economie, waarbij er gewerkt moet worden aan randvoorzieningen, in dit kader moet het onderwijs zich richten op het continu leveren van geschoolde arbeidskrachten, voorts op het verrichten van technologisch onderzoek en het leveren van topkader.

In het dienstjaar 2018 zal de overheid het Nationale Delfstoffen Instituut oprichten dat alle in Suriname voorkomende mineralen centraal zal beheren. In dit instituut zullen de Geologische Mijnbouwkundige Dienst, de Commissie Ordening Goudsector en het Bauxiet Instituut Suriname, opgaan. Hierbij zal verder worden gegaan met de herregistratie van de kleine mijnbouwsector en het verkrijgen van inkomsten in de vorm van royalty’s en belastingen uit deze sector.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles