Vakbonden gaan bundelen tegen ontslag leerkrachten

“Peneux we komen eraan. Ik voel dictatuur. Het enige dat hij doet, is de leerkrachten straffen”, aldus Wilgo Valies, voorzitter van BvL/ALS, vanmorgen tijdens een bijeenkomst in Mata Guari naar aanleiding van de EBG-leerkrachten die ontslagen zijn. “De kwestie over het herwaarderingsprogramma is nog niet eens rond of een andere groep leerkrachten wordt geconfronteerd met rancune”, zegt Valies. De vakbonden gaan zich daarom de komende tijd bundelen om de strijd aan te gaan met de regering over deze kwestie. De voorzitter vindt dat onderwijsminister Robert Peneux, bezig is het regeringsbeleid te saboteren. Volgens Valies heeft Peneux gisteren andere zaken voorgelegd aan de media tijdens zijn persconferentie, dan die hij met de BvL/ALS had besproken. “De minister praat nu een andere taal.” Valies zegt verder dat de minister tijdens de meeting met de vakbonden, een beleidsintentie had gepresenteerd. Volgens de minister ging het slechts om een concept maar aan de media vertelde de minister dat de maatregelen dit schooljaar worden ingevoerd.

Peneux zei dat Valies geen bezwaar heeft tegen de maatregelen, maar Valies zei dat als de minister deze maatregelen doorvoert, de strijd van de leerkrachten voortgezet zal worden. Valies vindt het ook niet in de haak dat er leerkrachten zijn ontslagen. Toen er een tekort was aan leerkrachten, waren deze leerkrachten wel goed genoeg om in te zetten, maar opeens zijn ze niet meer nodig. Als ze ontslagen worden op basis van hun prestatie dan vindt Valies het terecht, maar als ze zo behandeld worden terwijl ze zich inzetten voor het onderwijs, dat vindt hij heel erg. Dat de minister ook de IOL-leiding negatief heeft besproken tijdens zijn persconferentie, zal de vakbondsleider nimmer toestaan. Valies haalde de situatie aan van de leerkracht Ahilia Welles die in november haar diploma moet ontvangen en toch ontslagen is. Het onderwijs accepteerde geen verklaringen van het IOL. “De minister weet niet wat de consequenties hiervan zijn.

Hij had de vakbond uitgelegd dat de onbevoegde leerkrachten die in de afrondende fase zijn, de gelegenheid krijgen om hun studie af te ronden. Nu verklaart hij anders”, aldus de vakbondsleider.

Ook vakbondsleider Robby Berenstein van C-47 sprak de leden toe. “Ontslag zonder dat je de leerkrachten andere mogelijkheden biedt, is rancune.”

door Kimberley Fräser

 

More
articles