‘Surinaamse overheid liet te lang op zich wachten’

Volgens Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), liet de Surinaamse overheid te lang op zich wachten om in te komen met hulp voor de gestrande Surinamers op St. Maarten. Dit liet hij gisteren in het televisieprogramma ‘To The Point’ weten.

De orkaan Irma heeft een week terug delen van het Caraibisch gebied getroffen, waaronder St. Maarten, Antigua en Barbuda. Een week na de ramp op 6 september, was er nog geen hulp vanuit de Surinaamse samenleving op gang gekomen om de grote groep Surinamers op St. Maarten te helpen, waarop de Akmos besloot in te komen met hulp.

Voor het sturen van hulp naar St. Maarten was een vliegtuig beschikbaar gesteld, waarvoor 22.000 US-dollar nodig was voor brandstofkosten. De Akmos heeft uiteindelijk slechts 7.000 US-dollar bijeen kunnen krijgen, waarna verwacht werd dat zaken verder geleid zouden worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken of regeringsautoriteiten om het resterende deel van het geld te krijgen.

De 15.000 US-dollar kon uiteindelijk niet verkregen worden en de tijd was beperkt. De mensen moesten weg uit St. Maarten en er kwam te weinig vanuit de kant van de overheid. Het Venezolaans vliegtuig kwam met slechts 14 mensen terug, terwijl er 102 mensen geregistreerd stonden. De rest is vertrokken via vluchten die door Nederland geregeld waren. “De gemiddelde Surinamers werden geweigerd, omdat slechts mensen met een Europees paspoort voorkeur hadden”, gaf Binda aan.

Akmos is uiteindelijk gaan praten met de Nederlandse ambassade om de Surinamers toch te helpen.

Pas op zondag kregen zij toestemming om met drie airlines te mogen vertrekken naar Aruba en Curaçao. Bij aankomst op Aruba bleek er geen opvang te zijn voor de Surinamers. Uiteindelijk kregen zij een appartement toegewezen, dat zij zelf moesten betalen.  Binda gaf aan dat de mensen vanaf het begin is beloofd dat een kist ze zou ophalen. “Uiteindelijk is de kist pas donderdag vanuit Venezuela gekomen en dat is veel te laat, omdat je niet weet wat de situatie in het gebied is”, aldus Binda.

Binda gaf aan dat de SLM-kist niet op de luchthaven van St. Maarten kon landen, omdat de brandspuit niet werkte en de brandveiligheid niet gegarandeerd was, maar met behulp van de overheid kon het vliegtuig toch landen op St. Maarten zodat de gestrande Surinamers geholpen konden worden.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles