BIGI FROMU TORI

De regering heeft besloten een groot gebied in het district Saramacca af te staan aan Rosebel Goldmines, ook wel bekend als Iamgold. Deze Canadese multinationale onderneming heeft na een exploratie ontdekt, dat er enorme goudvoorraden voorkomen in het zogenaamde gebied dat als ‘area of interest’ bekend staat . Naar vernomen wordt, heeft een deel van het gebied destijds tot een concessie van de Goudmaatschappij Newmont behoord . Newmont werkt thans in de Merian mijn in Oost-Suriname. Binnen het gebied dat als Area of Interest bekend staat, heeft de overheid c.q. het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, gedurende de regering Bouterse I verschillende gebieden in concessie afgestaan aan verschillende personen. Wie deze personen allemaal zijn, is maar ten dele duidelijk geworden nadat president Bouterse gedurende het kabinet Bouterse I een onvolledige lijst van namen en rechtspersonen aan het parlement had verstrekt. Een van de concessionarissen was Ronnie Brunswijk met vier concessies. Wat als een paal boven water staat, is dat topfiguren binnen de NDP en personen uit de vorige coalitie in aanmerking zijn gekomen zonder daar maar iets voor te hebben betaald. Nu verstrekt de regering het gehele areaal aan Iamgold en zal voor 30 procent participeren in het gehele project via de zogenaamde NV 1. Hoe dat allemaal verder zal gaan, is voorlopig niet duidelijk geworden. Wat wel glashard en helder is geworden, is dat Iamgold de concessies in the ‘Area of Interest’ in het district Saramacca in vreemde valuta zal moeten terugkopen van de concessionarissen, die op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen geregistreerd staan. Hieruit valt nu reeds op te maken dat al deze concessionarissen binnen enkele uren steenrijk zullen worden voor iets waar ze in het verleden geen cent aan hebben uitgegeven. Een ieder bij goed verstand, kan zich thans afvragen of deze zaak niet bij voorbedachte rade is voorbereid om wederom een stel aan de regering gelieerde figuren op schandelijke wijze te bevoordelen. Deze regering is voortdurend bezig te kijken hoe er door bepaalde lieden grove nyan kan worden gemaakt. En als Iamgold eindelijk begint te werken, mogen we allemaal ons hart vasthouden dat de opbrengsten uit deze goudoperatie niet in verkeerde handen terechtkomen.