China start bouw 350 volkswoningen

De Chinese ambassadeur Zhang Jinxiong gaf hedenmorgen aan dat het volkswoningenproject van start gaat met de bouw van 350 woningen. De overeenkomst werd getekend tussen Jinxiong en minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa). Het project kost US-dollar 15 miljoen en betreft 1000 woningen die geschonken worden aan Suriname. De eerste 350 woningen worden op korte termijn gebouwd in Wanica en omgeving. Het jarenlange partnerschap tussen Suriname en China wordt volgens Pollack-Beighle hierdoor alleen maar sterker. Er is reeds een aantal overeenkomsten getekend met de Chinese regering. Jinxiong zegt dat er zeker zeven projecten in uitvoering zijn, dat zijn onder andere het Wanica Ziekenhuis en het  Sophia Community Centrum. Volgens de minister valt ook een veiligheidsproject, dat uitgevoerd wordt door het ministerie van Justitie en Politie, hieronder alsmede de opzet van een agricultuurschool, een project dat door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wordt uitgevoerd en een aantal infrastructurele projecten (luchthavenbouw). Pollack-Beighle gaf aan dat de meeste projecten in een vergevorderd stadium zijn.

Op korte termijn wordt gestart met het implementeren van de projecten. De bewindsvrouw haalde ook aan dat China een van de meest belangrijke partners is. “Er gebeurt veel onder deze relatie.

Er meer kan geschieden met een stukje coördinatie vanuit BuZa, maar we zijn goed op weg met de ambassade”, aldus de minister.

De huizen worden gebouwd door de Chinezen. Er zijn reeds enkele groepen naar Suriname gekomen die met de voorbereidingsfase zullen starten. Minister Christien Polak van Sociale Zaken, zegt dat huizenbouw op dit moment een prioriteit is voor de regering. Huizenbouw wordt opgesplitst in twee delen: koopwoningen en sociale woningbouw. Polak zegt dat er altijd een groep zal zijn die niet in staat is een woning te kunnen kopen. Met deze samenwerkingsovereenkomst wordt een aantal huizen in Paramaribo Noord gebouwd. De bedoeling is dat er ook in diverse districten een aantal huizen gebouwd zal worden. De behoefte verschilt per district in Paramaribo en Wanica is het aantal woningzoekenden bijvoorbeeld hoger dan in de overige districten.

door Kimberley Fräser