AZP heeft nieuw behandelmethode voor nierstenen

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) heeft nu een nieuw apparaat, een  Holmium laser, om nierstenen  beter te kunnen behandelen. Het apparaat werd gisteren overgedragen in het Auditorium van het AZP. De geste werd gedaan door Skin Glanz en Stichting Dutch Stone. Medisch directeur Lindy Liauw Kie Fa, gaf aan dat nierstenen heel veel voorkomen in Suriname. “Nierstenen hebben vooral te maken met het warme klimaat. Mensen die weinig drinken, zullen automatisch minder plassen. En door weinig te plassen, kunnen nierstenen ontstaan. En als de steen er eenmaal is, moet die eruit.” Voorheen behandelde het AZP patiënten met nierstenen op twee manieren: de nierstenen werden door middel van een operatie verwijderd of met een buis via het geslachtsdeel. Met het nieuwe laserapparaat hoeft de patiënt geen grote operatie te ondergaan om de nierstenen te laten verwijderen. Het apparaat is volgens uroloog Paul Kil, tevens voorzitter van de Stichting Dutch Stone, zo krachtig dat het de nierstenen helemaal kan vergruizen tot poeder.

Kil en Sima Jimidar ontvingen een oorkonde als blijk van waardering.

Sima Jimidar van Skin Glanz, zegt dat er in het begin twijfels waren of het project werkelijk tot stand zou kunnen komen, omdat het een groot project is. Echter lukte het dankzij de samenwerking met andere partners, waaronder ook de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij die ervoor heeft gezorgd dat het apparaat naar Suriname gebracht kon worden. Ook Henk Herrenberg heeft zijn bijdrage geleverd. Om het apparaat te kunnen bedienen, zijn de specialisten van het AZP getraind door Bart Verleg, directeur van Mayumana Health Care. Het project heeft meer dan euro 100.000 gekost.

Het apparaat had ook een tafeltje nodig. Het AZP heeft hiervoor een beroep gedaan op het ondernemingsbedrijf Pansa Group Suriname. Het tafeltje is al in ontvangst genomen door het AZP.

door Kimberley Fräser