STELEN EEN NIEUW CULTUURFENOMEEN?

Dat er in dit land thans van hoog tot laag gestolen wordt en gefraudeerd, is helemaal geen nieuws. Directeuren van parastatalen hebben voor miljoenen in de afgelopen zeven jaar verduisterd, een minister kan zeker 300 miljoen SRD niet verantwoorden en zegt doodleuk dat hij dat ook niet van plan is, omdat hij uitgaat van een enorme politieke backing die zelfs reikt tot in het Kabinet van de President. Bij een bedrijf dat de houtsector moet controleren, verdwijnen miljoenen. We kennen het ene na het andere schandaal bij de douane. Binnen een organisatie die als autoriteit is aangemerkt voor de communicatie, verdwijnen eveneens miljoenen. Op Defensie zijn er signalen dat er bij de aanschaf van materieel werd overgefactureerd. Op Openbare Werken een nieuw schandaal van de aankoop van een asfaltplant waarbij er voor tonnen in euro’s aan de strijkstok van corrupte figuren uit dit kabinet moet blijven hangen. Bij het Carifestafeest verdampte zeker 17 miljoen SRD, toen nog op een wisselkoers van SRD 3.35,- voor een dollar. Bij de naschoolse zorg werd er voor meer dan 100 miljoen SRD gejat en er komt gewoon geen strafvervolging, want de betrokkenen hebben ook de rugdekking vanuit de regering. Bij het verdelen van pakketten werd er door militairen grandioos gestolen en de president wenst zijn handen er niet aan te branden en zegt: “zand erover”. Waarom een dergelijke opstelling? Heeft de man ook zelf boter op zijn hoofd of weten zijn diefjes te veel en kunnen daarom niet aangepakt te worden. Er wordt van alle kanten gejat en de corruptie is bezig dit land als een enorme worgslang te vermoorden. En juist omdat de bevolking geen goed en integer voorbeeld krijgt van haar politieke leiders, gaan steeds meer mensen ervan uit dat stelen niet slecht is en je je er niet voor hoeft te schamen. Geen wonder dat het aantal diefstallen en roofpartijen zwaar aan het toenemen is. Zelfs binnen de belastingdienst is naar buiten gekomen dat ambtenaren met behoorlijke ICT-kennis bezig zijn geweest te stelen uit het vermogen van dit volk. En omdat zoveel onbestraft blijft en in bepaalde gevallen het Openbaar Ministerie zijn vingers niet kan of wenst te branden, gaan veel dieven groot en klein met de juiste politieke connecties vrijuit. En juist omdat veel onbestraft blijft en in bepaalde gevallen zelfs aangemoedigd, is Suriname verworden tot een rovershol. Had een Nederlandse parlementariër in het verleden ook al voor gewaarschuwd. “Suriname is een hol vol rovers”, had hij toen gesteld en dat werd hem zeer kwalijk genomen door parlementariërs uit het paarse hol. Maar dat steeds meer mensen er zich er niet langer voor schamen te stelen en in opspraak te geraken is thans overduidelijk. Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt het hoofd Personeelszaken naar China gestuurd voor een kort bezoek. En wat doet deze functionaris daar? Ze gaat gewoon een juwelierszaak binnen en moffelt enkele sieraden weg en denkt daarmede weg te komen. Maar in China zijn ze erg alert, omdat ook daar de dieven rondlopen. Camera’s beveiligen overal de winkels, de bedrijven en zelfs op straat. Ook daar is Big Brother ter controle overal present. De omhooggevallen Surinaamse ambtenaar die dacht eventjes volgens de huidige Surinaamse graaicultuur te kunnen wegkomen, werd op heterdaad betrapt en mag nu in een Chinese gevangenis gaan brommen. Geniet vermoedelijk geen diplomatieke status en staat een veroordeling te wachten als de Chinese justitiële autoriteiten strikt volgens hun eigen strafwetgeving wensen te werken. Deze omhoogevallen ambtenaar heeft dit land voor de zoveelste keer in een kwaad daglicht gesteld. Komt ervan als we vullis naar buiten sturen, dan is dit het schandelijke resultaat.