Ouders betalen alleen SRD 65 materiaalkosten

De regering heeft besloten om de ouders te ontzien van de SRD 120 die zij moeten betalen bij het inschrijven van hun pupil op een bijzondere school. Wel moeten ze de materiaalkosten, die SRD 65 bedragen, betalen. Dit zei onderwijsminister Robert Peneux gisteren in De Nationale Assemblee (DNA).
Dit besluit volgt na veel kritiek en onduidelijkheid vanuit de samenleving. Gisteravond deelde de onderwijsminister nog kort voor het einde van de parlementsvergadering, dit aan het college mee. DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons, vroeg herhaaldelijk aan de minister om goed uit te leggen wat het besluit precies inhoudt, zodat ouders niet meer in onzekerheid verkeren. Het besluit van de regering volgt ook na een constructief onderhoud tussen Peneux en de Federatie Instelingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos). Het is de bedoeling dat partijen vandaag verder praten om de zaak goed uit te werken. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft geld vrij kunnen maken om 80 procent van het bedrag uiterlijk maandag te kunnen storten voor de bijzondere scholen. Voor de overige lagere scholen wordt er SRD 35 betaald aan materiaalkosten. Het ligt in de bedoeling over te gaan tot subjectsubsidie. Peneux merkte op dat het streven is om voor het schooljaar 2018/2019 zover te zijn. Dit zal in overleg met Fibos worden uitgewerkt. De inschrijfgelden voor HAVO, VWO, IMEAO, pedagogische instituten, Natin, AMTO zijn gebleven op SRD 250. Het inschrijfgeld voor het IOL is verhoogd van SRD 850 naar SRD 1100. AHKCO-studenten betalen geen SRD 850, meer maar SRD 1000 voor het komend schooljaar. Voor alle bacheloropleidingen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, is het inschrijfgeld van SRD 1000 verhoogd naar SRD 1500. Minister Peneux liet ook weten, dat ouders die meer dan SRD 65 hebben betaald bij het inschrijven van hun kind op een bijzondere school, het teveel betaalde bedrag terug kunnen krijgen. Er wordt een model uitgewerkt om dit bedrag terug te storten. De regering hoopt hiermee een stukje rust te garanderen bij de inschrijvingen die volgende week maandag van start gaan.