Suriname maakt kennis met toerismecapaciteit Frans-Guyana

Diverse producten en diensten binnen de toerismesector in Frans-Guyana werden afgelopen zaterdag aan het Surinaamse publiek gepresenteerd. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) organiseerde samen met partners uit Frans-Guyana, een Franse dag in Sidewalk Café ‘t Vat. De Franse dag is een eerste stap in de verdere integratie van de business community van Suriname en Frans-Guyana. “Het gaat om food en beverages bedrijven die goederen en diensten leveren aan de toerismesector”, zei Bryan Renten, voorzitter VSB. Deze bedrijven presenteerden hun producten met als doel zaken te doen met Surinamers die hun product(en) willen kopen. “Frans-Guyana wordt vaak overgeslagen. Als we praten over exporteren, kijken we meestal naar het Caraibisch gebied, maar Frans- Guyana laten we links liggen, omdat we denken aan het betalen van invoerrechten, de taal en de strenge wet- en regelgeving”, sprak Renten. Frans-Guyana is bezig met een beleidsverandering en wil graag integreren in de Guyana’s, omdat Frankrijk heeft aangegeven het land niet te zullen blijven subsidiëren. Frans-Guyana wil daarom meer gaan samenwerken met zijn buren. Volgens Renten is er grote potentie voor handel met het buurland. Hij gaf aan dat toeristen die van Frans-Guyana naar Suriname komen, veel te bieden hebben, dat geldt ook voor Surinamers die al zaken doen in Frans-Guyana. Er moet een gelijke balans in de handel zijn, vandaar dat het initiatief is genomen om te kijken wat in orde gemaakt moet worden zodat Surinaamse bedrijven gemakkelijk zaken kunnen doen in Frans-Guyana en andersom.

“Het is een interessante markt”, zei Renten. Hij sprak over een visverwerkingsbedrijf dat zij bezocht hadden in Frans-Guyana. “Er moet gekeken worden naar mogelijkheden voor Suriname om de vis voor dit bedrijf te kunnen leveren”, zegt Renten.

Sidewalk Café ’t Vat had op deze dag ook ruimte gemaakt voor een beurs met Franse horeca- en reisorganisaties. Onder hen was seafood producent Cogumer met de diepvriesvisgerechten ‘Les Cuisines de Lucette’ en fabrikant Délices de Guyane, gespecialiseerd in fruitproducten als jam, chutney en rum. Toeristische organisaties als Guyane Evasion, JAL Voyages en het Comité voor Toerisme Frans-Guyana, waar eveneens de Franse dag werd afgesloten met de promotie van Franse muziek, kazen, wijnen en een ‘carnaval show’ met optredens uit Saint-Laurent-du-Maroni.

door Priscilla Kia