Van vechter tot eigenaar sportmanagementbedrijf

Donovan Wisse (tweede links) samen met onder meer trainer/begeleider Etienne Thezalus. Wisse doet het momenteel heel goed in Nederland.

 

door Kimberley Fräser

Van vechter tot eigenaar van een sportmanagementbedrijf. Het is het verhaal van Etienne Thezalus. Hij begon aan de Albertlaan als vechter, werd daarna trainer en opende zijn eigen sportschool meer bekend als ‘Killas Cardio Boxing’. Thezalus bouwde een rustperiode in in zijn carrière en vertrok drie jaar geleden naar Nederland, waar hij een sportschool onder dezelfde naam begon.
Vanwege het succes begon hij vier maanden geleden met een eigen sportmanagementbedrijf ‘Warriors Sport Management International B.V’, waar hij niet alleen vechters, maar alle atleten die succes willen boeken of het topniveau willen bereiken, begeleidt.
In de tussentijd startte hij ook zijn eigen kledinglijn ‘Warriors 2612’, bestaande uit sportuitrusting zoals handschoenen, mondbescherming, tassen, scheenbeenbeschermers en alle andere attributen die vechters nodig hebben. “Het is niet gemakkelijk om drie ondernemingen te draaien, maar het lukt aardig omdat het zo positief is als sporten.”
Thezalus vertrekt morgen terug naar Nederland. Zijn bezoek in Suriname was meer gericht op het trainen en begeleiden van de thaiboxer Donovan Wisse die vanavond een partij draait. Wisse doet het momenteel heel goed in Nederland. Wisse vertrok vorig jaar naar Nederland en heeft inmiddels drie partijen gedraaid die hij allemaal domineerde. Thezalus maakte gebruik van de gelegenheid om zijn bedrijf te promoten bij verschillende sportscholen, omdat hij weet over hoeveel potentie vechters in ons land beschikken.
Thezalus heeft de indruk dat geld een grote rol speelt bij de meeste Surinaamse vechters die naar Nederland vertrekken voor een betere carrière. Thezalus: “Dit heeft als gevolg dat men de focus op de sport verliest en hierdoor faalt.” Als voorbeeld noemt hij Andy Ristie die enkele Glory-partijen heeft gevochten. “Maar nu hoor je bijna niets meer van hem.” Een andere goede vechter is volgens Thezalus Cedric Manhoef, die momenteel terug is in Suriname. “Vechters denken gelijk aan miljoen verdienen. Die mindset moeten ze even achterwegen laten. Het gaat allemaal stapvoetsgewijs. Geld is de nekslag geweest van vechters die zijn terugvallen.
Vechters kunnen veel meer doen om aan geld te komen zoals model lopen of reclame doen om meer geld te verdienen.” En dit is speciaal waarvoor Warriors Sport Management International B.V staat, om zodoende de sporters naar de top te begeleiden. Er wordt voor gezorgd dat atleten die naar Nederland gaan het zo goed hebben dat verblijf, voeding en kleding geen probleem is.
Voorheen was het anders. Vechters moesten heel wat zaken in orde maken om in Nederland te willen wonen en hun carrière voort te zetten.

Het ligt in de bedoeling om verschillende sportscholen te bezoeken om te kijken wat voor talent nog rondloopt. Thezalus kijkt echter niet uit naar talenten alleen, maar vooral de attitude van de individu moet aanspreken. “Als je er gierig voor bent, ga ik je helpen om die gierigheid om te zetten in het positieve, dan gaat het beter.”

Thaiboks in Suriname
Thezalus constateert voor wat thaiboks in Suriname betreft veel liefde en animo voor deze tak van sport. “Echter moet er nog heel wat aangepakt worden,” merkt hij op. De trainer vindt dat men hier nog te beknopt denkt en soms zelf naar het egoïstische aan toe, terwijl het allemaal draait om de vechters. Thezalus loopt al enige tijd met het idee om gala’s in Suriname te organiseren. “Dit moet vooral in het voordeel van de vechters komen. Als je niet genoeg partijen draait, kom je niet vooruit.” In Nederland zijn er volgens hem soms zes gala’s die in een maand.
“Wil je hier wat doen voor de atleten, dan wordt je geboycot.” Hij noemt de thaiboksbond als één van de obstakels waardoor vechters niet genoeg aan hun trekken kunnen komen. Of vechters speciaal naar het buitenland moeten om carrière te kunnen maken zoals Ristie en Tyrone Spong, is voor Thezalus niet het punt. Volgens moet de mogelijkheid er wel zijn dat vechters vaker naar het buitenland gaan om partijen te draaien.