‘Met marktconforme prijs moet ook marktconform salaris komen’

Het ministerie van Handel, Industrie & Toerisme (HI&T), heeft gisteren bekendgemaakt dat  de brandstofprijzen weer zijn gewijzigd. De prijs van 1 liter unleaded is nu SRD 5. 87, een verhoging van SRD 0. 10. Bestuurders worden wekelijks geconfronteerd met nieuwe tarieven bij de pompstations. Soms zijn de prijzen in hun voordeel, maar meestal in hun nadeel. Mensen kunnen hun uitgaven hierdoor niet plannen, aangezien elke verhoging van de brandstofprijen een spin-off effect heeft op bijna alle sectoren. NPS- parlementariër, Patricia Etnel, zegt desgevraagd dat de onregelmatige prijsaanpassingen grote gevolgen hebben voor onze economie en de samenleving. Zij voert aan dat bij elke verhoging van de brandstofprijzen, de prijzen van goederen in de winkels ook fors omhoog gaan. Zij merkt op dat de regering heeft aangegeven, dat er marktconforme prijzen gehanteerd worden bij de bepaling van de benzineprijzen. Echter benadrukt Etnel dat met marktconforme prijzen, ook marktconforme salarissen dienen te worden betaald. Zij zegt dat verschillende goederen in prijs verhoogd worden, het gevolg is dat de armoede in ons land toeneemt. Ten tijde van de regering-Venetiaan, bestond de maatschappij uit drie lagen: de rijken, de middenklasse en  de armen.

Met de komst van deze regering ziet de volksvertegenwoordiger dat er nog maar twee klassen zijn, namelijk rijken en armen. Zij is van mening dat de minister van HI&T, Ferdinand Welzijn, in het parlement moet komen uitleggen waaraan het ligt dat de benzineprijzen in ons land toenemen, terwijl overal ter wereld de prijs van benzine een dalende trend vertoont. Ook moet de minister volgens haar komen uitleggen waarom de goverment take niet wordt teruggedraaid, terwijl de president dat wel heeft beloofd. De regering heeft nog inkomstenverhogende maatregelen in de pijplijn die de samenleving zwaar zullen treffen. “Het is nu al moordend voor het volk, dan weet ik niet wat er met volk gaat gebeuren als er meerdere inkomstenverhogende maatregelen zullen komen”, aldus Etnel. Zij kan zich niet voorstellen dat de minister van Financiën, tevens voormalig governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gillmore Hoefdraad, een riant salaris krijgt, om het parlement te komen vertellen dat er meer geleend zal worden, in plaats van dat er geproduceerd zal worden.

-door Johannes Damodar Patak-