‘Verhoging inschrijfgeld moet gepaard gaan met investering onderwijs’

Onlangs zijn studenten van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) en van de Anton de Kom Universiteit Suriname (AdeKUS), geconfronteerd met een verhoging van het inschrijfgeld. Studenten van het IOL moeten nu SRD 1100 betalen, terwijl het inschrijfgeld voor AdeKUS-studenten vastgesteld is op SRD 1500. Dinesh Parag, jeugdparlementariër tevens student aan de AdeKUS, is van mening dat elke verhoging van het inschrijfgeld gepaard zou moeten gaan met een investering in het onderwijs.

Parag zegt dat de reden waarom het inschrijfgeld verhoogd is voor hem onduidelijk is. “Is het omdat de overheid in een slechte financiële situatie zit en geld nodig heeft? Of zal de situatie op Adek verbeterd worden?”, vraagt Parag zich af.

Hij zegt verder dat er vorig jaar ook een verhoging van SRD 250 was ingevoerd, maar hij heeft geen enkele verandering gezien in het onderwijs en de situatie op de AdeKUS. “Het parkeerterrein is nog steeds even slecht, vooral in de regentijd. De accreditatie is bovendien ook niet in orde”, stelt Parag.

In geval dit besluit blijvend zal zijn, noemt hij dit ondoordacht. Hij keurt het af dat de regering twee maanden voor de nieuwe inschrijfperiode bekendmaakt, dat het inschrijfgeld verhoogd is. “Gezien de moeilijke financiële positie waarin het land verkeert, zal het vooral voor de studenten moeilijk zijn om het schoolgeld te betalen”, zegt Parag. Verder vreest hij ook dat sommige studenten hun studie zullen afbreken, omdat zij niet meer uitkomen met hun geld.

Voorts zegt hij dat de overheid bij het nemen van dit besluit het Nationaal Jeugdparlement heeft overgeslagen. “Dat mag, want de overheid is niet verplicht dat te doen, maar als ik met een paar studenten op straat komt, moet de overheid zich ook niet overgeslagen voelen”, zegt Parag.

-door Priscilla Kia-