VERMIST EN DAARNA TERECHT

Vermist en daarna terecht. Klinkt zo bekend. De vele tieners die de afgelopen periode als vermist waren opgegeven bij de politie, zijn in de meeste gevallen na een week weer terecht. Denkt u maar aan de twaalfjarige en dertienjarige tiener. Zij zijn niet de enige. Als u de lokale dagbladen openslaat, ziet u elke dag zeker één vermissing. Schrikbarend is volgens ons dat de meisjes in de meeste gevallen zijn aangetroffen met jongens/mannen die veel ouder dan hen zijn. Een van de meisjes werd zelfs met vier mannen in een hotelkamer aangetroffen. Als wij deze berichten bekijken, dan maken we ons zeker zorgen en vragen wij ons af wat er met sommige tieners aan de hand is. Wat is de reden dat meisjes op zo een jonge leeftijd weglopen van huis? Waar zijn de normen en waarden? Zou het kunnen liggen aan het fenomeen tienerzwangerschap? In ons land zijn de cijfers van tienerzwangerschappen aan de hoge kant. Jaar in jaar uit wordt er middels voorlichting getracht om tienerzwangerschappen te voorkomen. Echter merken wij geen verbetering hierin. Bepaalde waarden en normen zijn heden ten dage soms moeilijk te vinden bij jongeren. Komt het doordat veel kinderen worden opgevoed door ouders die zelf nog tieners zijn? En niet te vergeten, in de meeste gevallen laat de tienervader de tienermoeder alleen achter met het kind. In onze tienerjaren wisten wij niet wat verliefd worden is, maar wilden wij juist de hele dag spelen. Natuurlijk kregen wij weleens een pakslaag als we niet wilden luisteren of brutaal waren. Vandaag de dag mogen ouders niet eens met een vinger naar hun eigen kind wijzen, want anders is het kindermishandeling. Wat wij zeker weten, is dat de opvoeding die wij gekregen hebben, ervoor gezorgd heeft dat wij vandaag de dag goede burgers zijn in de samenleving. Wij moesten ons richten op zaken die bij onze leeftijd pasten, maar tegenwoordig lijkt het erop dat tieners zich focussen op andere zaken en al gauw ‘grote mensen dingen willen doen’. De redenen waarom dit gebeurt, kunnen divers zijn. Op zoek zijn naar geld, een moeilijke thuissituatie, zijn enkele redenen. Het wordt tijd dat er vanuit de regering een plan van aanpak komt, voordat wij een verziekte samenleving hebben.