Grassalco opzoek naar nieuwe goudmijnen

(Foto: Ivan Summerville)

N.V. Grassalco is al geruime tijd bezig met nieuwe uitdagingen binnen de mijnbouwsector. In dat kader heeft het staatsmijnbouwbedrijf een professionele onderzoeksgeoloog naar Suriname gehaald om zijn kennis over de geologie van goudafzettingen te delen met wetenschappers en andere belanghebbenden in het land. Deze kennis zal tijdens een driedaagse workshop worden gedeeld op 22, 23 en 24 mei met als thema: ‘Discovering new gold deposits’, die gehouden wordt in de aula van het IGSR- gebouw op het Anton de Kom Universiteit van Suriname complex. Clyde Griffith van de Vereniging van Geologen en Mijnbouwkundigen in Suriname (VMGS), zegt dat het voornaamste doel is om nieuwe goudmijnen te ontdekken. VMGS is aangetrokken voor organisatorische zaken.

Griffith zegt dat er momenteel twee grote mijnen zijn en een aantal kleine, in zowel de grote als kleine moet er een toename komen. De bedoeling is dat de kennis die vergaard wordt tijdens de workshop in praktijk wordt gebracht en dat er verder wordt gekeken naar wat ontbreekt binnen onze mijnbouw en hoe zaken anders aangepakt kunnen worden. “Goud vinden vergt veel kennis. De mijnbouwbedrijven beseffen nu dat een degelijke studie wel relevant is. De kennis zal bijdragen aan de ontwikkeling van Grassalco als het gaat om de nieuwe uitdagingen voor wat betreft goud, want ze heeft nu hele grote concessies, maar ook andere mijnbouwbedrijven zullen hiervan profiteren”, aldus Griffith. De kennis zal dus zoveel als mogelijk toegepast worden in de praktijk.

De komst van professor Richard Goldfarb is het resultaat van een onderhoud dat de president-directeur van N.V. Grassalco, Sergio Akiemboto, met hem had tijdens de PDAC-conferentie die eerder dit jaar is gehouden in Canada.

De Suriname Environmental and Mining Foundation (SEMIF) heeft het project mede gefinancierd. Met deze bijdrage wil Grassalco wederom inhoud geven aan zijn rol van maatschappelijke verantwoord ondernemen. Tijdens de workshop spreekt Goldfarb onder meer over orogene goudafzettingen, hun geologie, leeftijd, relaties met andere modellen en de exploratie-criteria. Op de laatste dag zal de nadruk liggen op bedrijfspresentaties. Een korte richtingsoefening voor dat deel van de Greenstone Belt waarop Suriname ligt, staat ook op programma.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles