‘Gezondheid patiënten geen prioriteit van minister Pengel’

Stephen Comvalius, ex-directeur van het Staatsziekenfonds (SZF), is van mening dat de gezondheid van patiënten geen prioriteit geniet bij de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel. Dit zegt hij naar aanleiding van het besluit dat de minister heeft genomen om patiëntengegevens te digitaliseren. Hij begrijpt wel dat het gemakkelijk is om in een oogopslag de status van de patiënt te zien en welke medicatie die gebruikt, maar er is slechts een zwakke plek in het systeem nodig om een patiënt met een levensbedreigende ziekte in één keer gezond te verklaren of erger, een patiënt een ziekte en daaraan gekoppelde voor hem levensbedreigende behandeling te geven. Comvalius merkt op dat er tot nog toe geen discussie is geweest rond de veiligheid van patiënten. Hij daagt de minister uit om daaraan prioriteit te geven. “Er zullen namelijk altijd zwakke plekken zijn in het IT-systeem, dus is de kans altijd aanwezig voor hackers om in te breken”, aldus Comvalius. Patiënten moeten volgens hem ook gehoord worden bij het besluit om hun gegevens te gaan digitaliseren.

De voormalig SZF-directeur zegt dat een verzekeringssysteem alleen werkt als er macro-economische stabiliteit is en de inflatie onder de 4 procent is. Van beide is volgens hem geen sprake. “Nota bene ligt de inflatie in de medische branche veel hoger dan in de overige sectoren, dat is ook zo in landen met een gezonde economie. Dat komt onder andere door investeringen in nieuwe medicijnen en behandelmethoden. Het ontwikkelen van nieuwe medicijnen is duur en dat werkt door naar alle belanghebbenden”, zegt Comvalius.

Hij verklaart dat niet alle medicijnen via het SZF te krijgen zijn, maar in plaats om daar prioriteit aan te geven, kiest de minister voor een ICT-project om patiëntendossiers te digitaliseren.

Het genoemde bedrag van 15 miljoen euro noemt Pengel ‘nonsens’, maar hij vertelt volgens Comvalius niet wat het project de belastingbetaler dan wel gaat kosten, ook niet wat het project al gekost heeft aan dure adviezen en dat het project geen voortgang vindt. “Digitalisering en koppeling van patiëntendossiers tussen huisartsen, ziekenhuizen en verzekeraars ziet hij als een zegen zonder zich ook maar af te vragen of de patiënt om wie het gaat, dat wel wil”, aldus Comvalius. De sinds vorige week ruim 200.000 wereldwijd met ransomware gehackte computers, hebben volgens hem bij Pengel ook geen lichtje doen branden. Ook patiëntengegevens die digitaal opgeslagen zijn, kunnen gehackt worden met alle gevolgen van dien. Comvalius heeft een crisiszorgplan ontwikkeld en ter beschikking gesteld, maar tot op heden heeft hij niets gehoord. “Hoe lang gaan we nog zo door op deze manier”, vraagt Comvalius zich af.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles