Dreadlocks moeten in netje bij futsal

De futsalploeg van The Lions, waarvan enkele spelers dreadlocks dragen. De clubs en de arbitrage-commissie van de bond hebben afgesproken dat de haardracht komend seizoen in een netje moet.

 

 

Spelers met dreadlocks zullen het komend seizoen bij de Surinaamse Zaalvoetbal Bond (SZVB) hun haar in een muts of netje moeten dragen. Dit is een van de afspraken die afgelopen maandag is gemaakt tijdens een bijeenkomst tussen de arbitragcommissie en vertegenwoordigers van de lidverenigingen.
De muts of het netje zal ook in de kleur moeten zijn van het tenue of in het zwart.
Een andere afspraak is dat scheidsrechters die directe verbintenis en/of belang hebben bij verenigingen die aangesloten zijn bij de SZVB (als speler, coach, bestuurslid, etc.), niet zullen worden ingezet in de klassen waarin die vereniging uitkomt.
De andere gemaakte afspraken zijn als volgt:
•Een geblesseerde speler op het veld die assistentie nodig heeft van de verzorger, moet nadien het veld verlaten via de kortste weg.
Deze speler mag direct gewisseld worden (wisselspeler op de bank, volgens de normale procedure binnenkomen, via de wisselzone).
Als ervoor gekozen wordt de speler niet te wisselen, kan dezelfde speler het speelveld betreden vanuit de zijlijn of achterlijn, maar dan met toestemming vande arbiter en op een “dood” moment (LAW 3; The number of players).
•Terugspeelbal naar de doelman: De bal mag op geen enkele manier, nadat het in spel is gebracht door de doelman, naar hem toe worden teruggespeeld. Dus ook niet met het hoofd of andere lichaamsdelen. De doelman mag slechts op de helft van de tegenstander de bal ontvangen.
•Time-out 1 minuut: Er werd vanuit de arbitragecommissie een voorstel gedaan dat er na 45 seconden een sein gegeven zou worden door de tafel. Na dit sein mag er gewisseld worden, zodat de wedstrijd direct na 1 minuut hervat kon worden. Echter, de lidverenigingen zien graag de regel deze aanpassing niet wordt doorgevoerd. Afgesproken is dat de time-out een tijdsbestek heeft van 1 minuut. Na het verstrijken van 1 minuut, zal het spel direct hervat worden (de teams moeten na de minuut opgesteld staan om de wedstrijd te hervatten).
•Bij het verkrijgen van een rode kaart moet de speler het veld verlaten. Het team mag pas na 2 minuten. worden aangevuld. In alle klassen zal de coach een kattebelletje krijgen waarop de tijd vermeld staat wanneer er aangevuld mag worden.
•Toevoegingen op arbiterskorps: Er zijn toevoegingen van 5 personen. Er zullen meer aanvullingen volgen.
•Directe en indirecte vrije trappen die worden aangegeven. Op welke basis is de beoordeling? De beoordeling is des arbiters; echter zijn er vastgestelde criteria die
getoetst worden bij de beoordeling hiervan.
•Wat gaat wel en niet worden afgefloten door de arbiters?: Bij het duel op de kop geldt vooralsnog hetzelfde als het vorig seizoen. Aanpassing obv ervaringen in het buitenland worden eerst intern besproken alvorens deze worden doorgevoerd.
•Bij het wisselen van de keeper moet de scheidsrechter gemeld worden. Dit wordt vaak over het hoofd gezien en niet gedaan bij de time-out. Moet wel gebeuren.
•Hoe gaan wij om met zaken die een speler aan heeft (LAW 4). Deze moeten in de kleuren van het tenue zijn.
•Een speler mag vanwege de veiligheid tijdens het spel niets aan de armen dragen.
•Snelle spelhervatting mag wel volgens de regels, tenzij de scheidrechter aangeeft dat de speler moet wachten op het fluitsignaal.
•De lidverenigingen zullen de spelerslijsten ontvangen van de klassen waarin zij uitkomen.
•Uitspraken tucht- en geschillencommissie: – Er zal een wekelijkse mailing plaatsvinden naar de verenigingen over de uitspraken van de Tucht- en Geschillen Commissie.
•De spelregels zelf blijven ongewijzigd.