Somohardjo: ‘Komt president moi boi spelen?’

Pertjajah Luhur (PL) voorzitter tevens parlementariër Paul Somohardjo, vroeg zich gisteren af of president Desire Bouterse na ongeveer zes maanden niet verschenen te zijn in De Nationale Assemblee (DNA) nu “moi boi” komt spelen, omdat er aanstaande zaterdag een protestactie wordt gehouden. Somohardjo zei dat Bouterse zelf moet aangeven als hij bereid is zijn beleid om te buigen. Indien ja moet Bouterse dit volgens Somohardjo met argumenten doen. Hij benadrukte dat de ministers verantwoordelijkheid van verschuldig zijn aan de president en de president aan DNA. De PL-voorzitter zei dat de president het mandaat terug moet geven als hij niet in staat is om zijn beleid om te buigen. Hij merkte op dat Bouterse een back-up gereed heeft indien leden van de coalitie besluiten hem niet meer te ondersteunen, verwijzend naar DNA-leden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan. Somohardjo zei dat Bouterse altijd probeert zaken te bagatelliseren, zoals door te zeggen dat de protestacties van de vakbeweging chicken feet zijn en dat hij alleen 45.000 mensen op straat kan brengen. Hij daagde de president uit om 5.000 mensen op de been te krijgen, maar niet achter gesloten deuren. Somohardjo ging een stapje verder en zei dat de president een volksreferendum moet houden met als vraag: “Volk van Suriname gaat u akkoord met het beleid van de president?”  Leden van de coalitie zeiden buiten de microfoon dat het volk in 2020 wederom de gelegenheid zal krijgen om zijn leiders te kiezen. Somohardjo gaf aan geen problemen daarmee te hebben, maar vroeg of het volk dan tot 2020 moet blijven pienaren. Volgens hem heeft Bouterse geen probleem om af te treden, maar vreest hij voor het verliezen van zijn integriteit. “If mi saka da mo sroto”, aldus Somohardjo. Hij vroeg de president om geen sta in de weg te zijn voor de ontwikkeling van ons land.

door Johannes Damodar Patak