Voorzitter Landbouw Coöperatie Kwatta: ‘Regering moet spijkers met koppen slaan’

“Het wordt nu tijd dat de regering spijkers met koppen slaat.” Dit zegt Wim Bajnath, voorzitter van Landbouw Coöperatie Kwatta naar aanleiding van het gesprek dat hij hedenmorgen had met Soeresh Algoe, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij en de raadsadviseurs Jules Wijdenbosch en Errol Alibux in het presidentieel paleis. Hij benadrukt dat de regering nu serieus moet ingrijpen binnen de landbouwsector om overproductie op te vangen en landbouwers te behouden en te stimuleren, alvorens de problemen groter worden. Hij geeft aan dat heel veel mensen de landbouwsector zijn ingegaan door de economische situatie in ons land. Bajnath juicht dat toe, maar vreest dat er een overproductie aan groenten zal ontstaan, waaronder iedere landbouwer zal lijden. Hierover is er breedvoerig met de regering gesproken en is er voorgesteld om 6 koelcontainers van 40 ft op verschillende strategische posten te plaatsen om groenten op te kunnen slaan. Dit zal volgens hem voor zowel de consument als de producent voordelen opleveren. Bajnath zegt dat er dan geen sprake zal zijn van een tekort aan een bepaalde soort groente of overproductie van goederen.

Hierdoor zal de consument betaalbare groenten kunnen kopen en zal de producent geen verlies lijden. De toename van het aantal landbouwers zal door het creëren van faciliteiten niet teruglopen, maar juist toenemen. Op uitnodiging van de regering heeft Bajnath de dagelijkse problemen waarmee de landbouwers te kampen hebben, aangekaart bij de regering. Zo is de input met 100 procent gestegen, terwijl de prijs van groenten aan de lage kant is.

Bajnath geeft aan dat ook het agrarische krediet aan de orde is gekomen. Hij zegt dat landbouwers wel aflossen voor hun lening, maar dat er al geruime tijd geen leningen meer wordt verstrekt. Bajnath heeft vernomen dat er momenteel een Clad-onderzoek gaande is. De minister van LVV heeft aangegeven, dat hij alles in het werk zal stellen om binnen een maand een nieuw bestuur te benoemen en een nieuw systeem in te voeren. De Landbouw Coöperatie Kwatta heeft een project klaarliggen voor het opzetten van een opslag-, verwerkings- en verpakkingsfaciliteit voor landbouwers. Dit project is inmiddels al ingediend bij de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) en heeft een waarde van USD 4 miljoen.

Protestacties

Bajnath geeft aan dat de regering ook heeft gesproken over de protestacties die gehouden worden. Hij heeft de regering te kennen gegeven dat de acties begrijpelijk zijn en dat ook landbouwers ontevreden zijn en dat hij weinig invloed heeft op de participatie van zijn leden. Bajnath zegt dat zijn leden vrij zijn om te participeren. Hij heeft aan de regering gezegd dat hij, als landbouwer, ook de acties te ondersteunt, zodat de regering haar beleid drastisch wijzigt. De Landbouw Coöperatie en de minister van LVV zullen in nauw contact met elkaar blijven over de uitvoering van de oplossingsmodellen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles