‘Er valt geen plezier te beleven met vandalisme’

Abop-parlementariër Marinus Bee, zegt dat er geen plezier te beleven is met vandalisme. Hij zegt dit naar aanleiding van het feit dat vandalen op vrijdagavond een bromfietsketting tegen een van de hoogspanningskabels in de omgeving Peto Ondro wierpen, waardoor er een total black-out ontstond op Moengo. Zeker 1600 huishoudens en bedrijven zaten hierdoor ruim 3 uur zonder stroom.

De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) gaf in een persbericht aan dat de black-out ontstond rond 19.45 uur en rond 22.00 uur was het overgrote deel van de bewoners wederom voorzien van elektriciteit. Doordat het een groot risico was om de fietsketting in het donker te verwijderen, zijn de Banketie-weg en Peto Ondro zaterdagochtend omstreeks 07.45 uur onder spanning gebracht, zodat de ketting bij daglicht kon worden verwijderd. Eerder dit jaar ontdekte het bedrijf ook een soortgelijk geval, waarbij geheel Moengo zonder stroom kwam te zitten.

Bee zegt dat Moengo in de afgelopen periode veelvuldig te kampen heeft gehad met stroomonderbrekingen, maar dat hij blij is dat de EBS snel heeft ingegrepen. De parlementariër waarschuwt degenen die zich schuldig maken aan vandalisme om ermee te stoppen, omdat zij zelf de dupe daarvan worden. “Elektriciteit is een collectief goed. Het wordt dus gebruikt door een ieder. Als de stroom onderbroken is, wordt het door een ieder gevoeld”, haalt Bee aan. Hij vindt dat de EBS moet communiceren met de gemeenschap. “De gemeenschap moet duidelijk gemaakt worden dat vandalisme strafbaar is, maar zij moeten ook weten dat zij daarmee ook inbreuk plegen op het maatschappelijk leven van anderen”, zegt Bee.

Op de vraag of het vandalisme komt doordat Moengonezen misschien aan het protesteren zijn, antwoordde Bee dat hij die conclusie niet kan trekken. “Er moet eerst een onderzoek in deze zaak komen. Er zijn verschillende manieren om te protesteren en er moet een duidelijke reden zijn waarom je protesteert. Mensen moeten weten waarom je protesteert, zodat er ingegrepen kan worden en in dit geval zou dat helemaal onduidelijk zijn”, aldus Bee.

door Priscilla Kia