Dag 2 protestmanifestatie ‘Overgaan naar tweede fase van de acties’

Robby Naarendorp, vakbondsman, zei vandaag tijdens zijn toespraak tegen de demonstranten, dat het tijd wordt dat de protestmanifestatie van de vakbeweging naar een tweede fase wordt gebracht. Dit gebeurde aan de Dokter Sophie Redmondstraat voor het Frank Essed gebouw, alwaar vicepresident Ashwin Adhin dagelijks zit. Hij gaf aan dat het niet zo kan zijn dat de massa blijft lopen, terwijl de regering niet reageert op de acties. Indien er geen reactie komt vanuit de regering, zullen de acties maandag verscherpt worden. Hoe het model van de tweede fase eruit zal zien, zal op een later tijdstip bekend worden gemaakt. Vandaag hebben wederom een paar duizend mensen geparticipeerd aan de acties van de vakbeweging. Echter in vergelijking met gisteren was er wel een terugval te merken. De regen heeft een groot deel van de demonstranten er niet van weerhouden om te protesteren tegen de verhoogde benzineprijzen en verdere verarming.

Kletsnat liepen velen vastberaden achter de leiders van de vakbeweging. Naarendorp gaf aan dat de regen een teken van zegen is en ervoor zal zorgen dat de groep zal groeien. Ook de oppositionele partijen waren aanwezig. Het bedrijfsleven in de binnenstad heeft zijn winkels eerder gesloten om hun personeel in de gelegenheid te stellen deel te nemen aan de acties.

Dayanand Dwarka, vakbondsleider, vroeg zich af als de president zich niet schaamt om geld van het volk af te troggelen, terwijl het niet de schuld is van het volk. Hij hield de demonstranten voor dat de president het hele land aan het vernietigen is. Volgens hem wordt het tijd dat de president aftreedt, want anders zal het nog veel erger worden in het land. Dwarka adviseerde de president om te gaan rusten en te genieten van zijn pensioen, omdat er genoeg andere Surinamers zijn die daadwerkelijk willen werken voor het land.

Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), zei dat hij achter het initiatief van de vakbeweging staat en dat ook de meeste leden van zijn partij in de vakbeweging zitten. Hij gaf aan dat zij ook lotsgenoten zijn, want een ieder lijdt onder de verhoogde prijzen. De regering naar huis sturen is voor Somohardjo niet het primaire doel van de PL. Op de vraag als hij het geloof heeft, dat de eisen van de vakbeweging worden goedgekeurd door de regering, zegt hij dat de regering daartoe geforceerd zal worden, als zij het niet zelf doen. Volgende week zaterdag houdt PL een grote eenheidsmanifestatie in Nickerie, waarna andere districten zullen volgen.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles