Vorswijk : ‘Situatie binnenland ziet er niet mooi uit’

De rivieren in het binnenland van ons land zijn door de zware regenbuien buiten hun oevers getreden, met als gevolg dat grote delen van dit gebied overstroomd zijn. Dinotha Vorswijk, Abop-parlementariër, zegt dat de situatie in het binnenland er niet zo mooi uitziet. De dorpen in het binnenland die afhankelijk zijn van de toelevering van brandstof, zitten zonder elektriciteit. “Zij hebben in december 2016 slechts de helft gekregen van de brandstof die zij normaal krijgen. Dit jaar hebben de dorpen nog geen brandstof gekregen”, zegt Vorswijk.  Wat de gezondheid van de boslandcreolen betreft, zegt ze dat de bewoners proberen te overleven met de weinige middelen van de Medische Zending. Nog veel slechter gaat het in het Tapanahonygebied waar de kosten veel hoger liggen. Ze geeft aan dat het ministerie van Volksgezondheid en de Medische Zending, samen zullen werken aan oplossingen voor dit gebied.

Vorswijk zegt verder dat verhuizen niet makkelijk is, omdat de mensen jarenlang in dat gebied hebben gewoond. Verder geeft ze aan dat de boslandcreolen verdeeld zijn in lo’s, aan elke lo is een bepaald gebied toegewezen, deze gebieden zijn dan weer verdeeld onder de verschillende families. Zij zegt dat de bewoners van de overstroomde gebieden dus niet gewoon naar een ander woongebied kunnen verhuizen. “De overheid zou dat in samenwerking met de lo’s en families moeten bepalen.” Vorswijk geeft verder aan dat ook het verhuizen naar hoger gelegen gebieden moeilijk gaat, omdat de bewoners afhankelijk zijn van de rivier.

Ze zegt dat het binnenland geen bronwater heeft, waardoor de bewoners niet ver van de rivier kunnen bouwen. Vorswijk zegt dat boslandcreolen op de grond bouwen zonder enige verhoging. “De boslandcreolen kunnen misschien het voorbeeld van de inheemsen overnemen, door voortaan op palen te bouwen”, zegt het DNA-lid.

More
articles