VES-voorzitter: ‘Zonder het bedrijfsleven geen oplossing’

Verschillende groeperingen in het land willen een salarisverhoging en zowel bij de overheid als bij het bedrijfsleven wordt de vraag naar een loonsverhoging groter, gezien de slechte financiële situatie in ons land. Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), zegt dat hij de noodzaak van een salarisverhoging begrijpt, maar zegt tegelijkertijd ook dat het bedrijfsleven en de overheid wel in staat moeten zijn om die te kunnen betalen. De economie zal volgens hem met behulp van het bedrijfsleven eerst uit het moeras moeten worden gehaald. “Zonder het bedrijfsleven geen oplossing voor de crisis”, aldus Ramautarsing. Hij benadrukt dat de overheid niet alleen de crisis kan verhelpen, maar dit in samenspraak met het bedrijfsleven zal moeten doen.  Hij merkt op dat er tot nog toe alleen maar losse bijeenkomsten zijn geweest met de regering. Ook vindt de VES-voorzitter dat er vanuit de regering niet wordt bezuinigd en ook niet aan inkomstenverhoging wordt gedaan. Hij beschrijft de komende periode van onze economie als somber. Het begrotingstekort van SRD 4 miljard is volgens de econoom onkan. Hij is van mening dat het niet zover hoeft te komen dat onze economie in elkaar stort, hij ziet daarom graag dat erom de tafel wordt gezeten met het bedrijfsleven.

Ramautarsing is van mening dat dit ertoe kan leiden dat er meer werkgelegenheid en inkomsten gecreëerd worden, waardoor zowel de overheid als het bedrijfsleven in staat zal zijn een loonsverhoging toe te kennen aan hun werknemers.

Koersontwikkeling

De wisselkoers voor de US-dollar en euro is behoudens zeer lichte schommelingen,  al geruime tijd vrij stabiel. Ramautarsing geeft aan dat bij deze koers er een redelijk evenwicht is tussen onze importen en exporten. Hij verklaart dat onze import met 40 procent gedaald is, waardoor dit gelijk is aan onze export. Hij benadrukt dat de koers hooguit met een dubbeltje zal dalen, maar nooit meer zal dalen naar een niveau van SRD 2.80 of SRD 3.50. Hij vertelt dat onze hele economie gestoeld is op een koers van SRD 7.50. Belangrijk is volgens de econoom dat de koers stabiel wordt gehouden. Hij verklaart dat dit ervoor zal zorgen dat wij succesvoller zullen zijn, omdat mensen beter kunnen plannen, met als gevolg wederom groei van de economie. Echter mist Ramautarsing een duidelijk beleid vanuit de regering.

door Johannes Damodar Patak

More
articles