Gele koorts vaccin beschermt niet altijd levenslang

Je gaat ervan uit dat wanneer je eenmaal een bepaald vaccin toegediend hebt gekregen, je levenslang beschermd bent. Maar er zijn mensen bij wie met name de gele koorts vaccinatie niet levenslang bescherming biedt, onder andere bij zwangeren of wanneer je hiv-positief bent. Het gele koorts vaccin kan ook wat meer bijwerkingen geven dan andere vaccins. Dit komt doordat het een vaccin is, dat levende verzwakte virusdeeltjes bevat. Mensen ouder dan 60 jaar hebben meer kans op ernstige bijwerkingen van dit vaccin, omdat naarmate de leeftijd vordert, de kracht van het immuunsysteem iets afneemt. Bij hen moet individueel bepaald worden of ze het vaccin mogen krijgen. Als je naar een land gaat waar vaccinatie verplicht is, moet je minimaal tien dagen van te- voren je inenting hebben gehad. Ook wanneer je zwanger bent, moet worden afgewogen of het verstandig is het gele koorts vaccin te krijgen of dat de reis beter kan worden uitgesteld.

Ministerie van Volksgezondheid

Het ministerie van Volksgezondheid geeft aan dat Suriname de door de WHO vastgestelde internationale richtlijnen met betrekking tot gele koorts vaccinatie voor reizigers hanteert.

Het ministerie verzuimt wel te vermelden, dat zwangeren en Hiv patiënten niet levenslang beschermd zijn tegen het virus.

Het ministerie geeft wel duidelijke richtlijnen die door de WHO zijn vastgesteld. De WHO stelt vast dat Gele Koorts vaccinatie, ongeacht op welke leeftijd deze verkregen is, een levenslange bescherming tegen het Gele Koorts virus biedt. Dit betekent, dat indien een persoon al eerder in zijn leven gevaccineerd is, er geen hervaccinatie nodig is op latere leeftijd. Het ministerie van Volksgezondheid in Suriname adviseert reizigers van en naar landen met lokale transmissie van gele koorts (waaronder landen in Afrika en Latijns Amerika, en zoals nu in buurland Brazilië) om zich 10 dagen voor vertrek te doen vaccineren en het vaccinatiebewijs naast het paspoort bij zich te houden. Vorig jaar werden Surinamers geweerd uit Brazilië, omdat zij niet konden aantonen dat zij gevaccineerd waren.

Vaccinatie

Sinds de uitbraak van gele koorts in Afrika, is het aantal aanmeldingen voor gele koorts vaccinatie in Suriname verdrievoudigd. Vanaf 11 juli 2016 heeft de WHO vastgesteld dat het internationaal Gele Koorts vaccinatiebewijs voor alle reizigers onbeperkt geldig is ongeacht op welke datum deze is verkregen. Dit betekent dat de hervaccinatie van om de 10 jaar, niet zal worden geëist en dat vernieuwing van het certificaat niet nodig is. In Suriname is de gele koorts vaccinatie al vele jaren opgenomen in het reguliere vaccinatieprogramma van personen woonachtig in het binnenland en sinds enige tijd geldt dit ook voor degenen woonachtig in de kuststrook en als reizigersvaccinatie Het gele koorts virus is al vele tientallen jaren niet aangetoond in ons land maar kan weer opduiken gezien de aanwezigheid van de vector, de Aedes muskiet; de gastheer van het virus, de aap en ongevaccineerde (reizende) personen.

More
articles