Paranam raffinaderij wordt gesloopt

Alcoa en Suriname continueren samenwerking

De Amerikaanse multinational Alcoa en de Surinaamse regering hebben na uitvoerige onderhandelingen besloten dat de raffinaderij te Paranam, onder toezicht van de Suralco LLC, de dochter van de Alcoa, zal worden gesloopt. Geruime tijd werd er nog gekeken of de raffinaderij zou kunnen worden behouden, maar daar is men van afgestapt, gezien de hoge kosten en haar leeftijd. Tijdens de onderhandelingen heeft men ook in samenspraak met Alcoa gekeken naar de nog bestaande mogelijkheden om de bauxietindustrie voor ons land zo lang mogelijk te behouden, maar gezien de hoge energieprijzen  die toen golden en de hoge kosten voor het importeren van bauxieterts, was het al gauw duidelijk dat er geen redden aan was. Ook het erts dat in Nassau ligt, was niet interessant genoeg om te gaan mijnen, gezien de hoge kosten die zouden volgen om het naar Paranam te vervoeren. Daarenboven was al eerder vastgesteld dat het erts van Nassau niet de waarde vertegenwoordigt van met name dat van Coermotibo. Gezien de omstandigheden die toen speelden en die thans ook nog niet echt veranderd zijn, besloot men de werkzaamheden te stoppen.  De Suralco LLC is nog steeds in ons land en beheert nog de Brokopondo Krachtcentrale die tot eind 2019 en misschien wel 2020, in haar bezit blijft. Daarna zal de stuwdam naar verluidt aan de staat Suriname worden overgedragen.  De Alcoa heeft inmiddels ook meegedeeld niet de intentie te hebben Suriname geheel de rug toe te keren. De Amerikanen hebben nog steeds een aanmerkelijke belangstelling voor de grote voorraden bauxiet die in het Bakhuys gebergte liggen. Ter waarde van maar liefst 40 miljoen dollar wil men ten bate van ons land een studie betalen die moet uitwijzen hoe er op een langere termijn tot ontginning van dat erts kan worden overgegaan . Daarbij zal worden gekeken naar de investeringen, de transportmogelijkheden, de energievoorziening, het eventueel vestigen  van een geïntegreerd bedrijf, en de participatie van de Alcoa in het geheel. Ook zal zeer intensief bestudeerd worden of de verwerking van het erts tot op zijn minst aluinaarde plaatselijk of elders binnen ons grondgebied zal moeten plaatsvinden.

Hoe de energie zal worden verkregen voor het voeden van een dergelijk project, vormt ook nog steeds een bron van studie.

Dat de Alcoa haar belangstelling voor Suriname blijft behouden, is naar verluidt duidelijk tot uiting gekomen tijdens de langdurige gesprekken met de Surinaamse overheid die al maanden gaande zijn.  Naar wij vernemen, is de Alcoa al enige tijd opgesplitst in twee verschillende entititeiten: de zogeheten downstream bedrijven die zich concentreren op het fabriceren van technologisch hoogwaardige producten en de upstream ondernemingen die zich bezig houden met de aluminiumproductie. Het is  de upstream  tak van de Alcoa waar Suriname het van moet hebben en waar de eventuele toekomstige investeringen uit zullen voortvloeien.  Wat zeer zeker niet duidelijk is voor Suriname, is het moment waarop de Alcoa wederom zich als groot investeerder in het belang van de bauxietindustrie zal manifesteren.  Suriname heeft in ieder geval glashard gesteld aan de Amerikaanse multinational, dat hoe het ook zij, er investeringen in deze sector zullen moeten komen die gericht zijn op het vestigen en exploiteren van een geïntegreerde industrie waar Suriname in zal participeren en ook een groter voordeel uit zal moeten hebben. De onderhandelingen met de Alcoa worden volgens onze inlichtingen intensief voortgezet om uiteindelijk volledige duidelijkheid te verkrijgen over de plannen van dit enorme bedrijf en daaruit moeten dan overeenkomsten gesloten en ondertekend worden. Inmiddels zijn partijen overeengekomen dat  de brug bij Rac a Rac over de Surinamerivier aan de staat wordt overgedragen. Deze brug zal een wegverbinding met de de Newmont Suriname goudmijn in Oost Suriname en een weg nabij Paranam vergemakkelijken.  Ook de bezittingen die de Suralco LLC te Moengo heeft, gaan over in handen van de staat , Voorts werkt men op kosten van de Alcoa aan de rehabilitatie van de verlaten mijngebieden.  Het ligt in de lijn der verwachtingen dat beide partijen na afronding van de gesprekken, de samenleving uitvoerig zullen inlichten over wat er verder allemaal overeengekomen is en hoe het in de komende tijd verder zal moeten met de bauxietindustrie in dit land en de rol die de Alcoa en haar dochteronderneming Suralco LLC daarbij zullen spelen.

More
articles