Figthing spirit Trump doorslag voor winst

De fighting spirit van Donald Trump is volgens bestuurskundige August Boldewijn de doorslag geweest voor zijn overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Boldewijn zegt desgevraagd de voorspelling eerder te hebben gedaan, en dat hij niet onder de indruk was van tegenkandidaat Hillary Clinton, noch zich een illusie over haar had gemaakt. “Trump laat zien dat Amerika ten strijde moet trekken tegen het gevaar dat zowel van buiten als in eigen land dreigt”, aldus Boldewijn, die Clinton ietwat nonchalant vond overkomen. “Ik heb niet de indruk gehad dat ze een sterke figuur zou maken tijdens de verkiezingen.” Volgens Boldewijn zien de Amerikanen in Trump, de kandidaat die zaken, welke het land in zijn greep houden, wil aanpakken. Wat de Amerikaan in de eerste plaats interesseert, is hoe het veiligheidsvraagstuk dat na 9 september 2011 ontstond, zou moeten worden opgelost. Daarnaast zijn er ook andere vraagstukken die de Amerikaanse burgers bezighouden, namelijk het Midden-Oosten, de kwestie IS (Islamitische Staat) alsook de veiligheid in eigen land. Boldewijn benadrukt dat de vele schietpartijen in de VS de Amerikanen nog vers in het geheugen liggen en dat zij iemand willen die een duidelijk beleid hierop maakt.

“….En juist hierop heeft Clinton geen duidelijk beleid geëtaleerd.” “De Amerikanen willen een kandidaat die het veiligheidsgevoel terugbrengt in Amerika, ook het interne veiligheidsgevoel”, gaat Boldewijn verder.

Boldewijn is er ook niet door verrast dat de overwinning naar Trump als een Republikein is gegaan. “Het is traditie in de VS dat er om de acht jaar een kandidaat van een andere partij de verkiezingen wint. Wanneer een kandidaat van een bepaalde politie partij acht jaar in het Witte Huis heeft gezeten, is men niet geneigd die partij weer eens de zetel te geven. Het is een traditie van 40-50 jaar”, legt Boldewijn uit. Volgens hem heeft Trump ook duidelijk gemaakt welke kant hij op wil met de economie van de Verenigde Staten. Zo heeft de gekozen kandidaat graag dat alle producenten en ondernemers die het land verlaten, terugkeren om de arbeidsproductiviteit te stimuleren, wat ook de belastingen ten goede moet komen. Boldewijn zegt dat dit soort plannen zaken zijn die Trump tot voordeel hebben gestrekt in verschillende staten die onder meer gericht zijn op landbouw en industrie.  De bestuurskundige meent verder dat Clinton tijdens debatten geen sterke indruk maakte door steeds van briefjes gebruik te maken. “Dat betekent dat ze de dingen niet in haar geheugen heeft. Je zal toch  ook niet van briefjes gebruik maken tijdens gesprekken met andere staatshoofden.” Boldewijn benadrukt wel dat Trump sterke adviseurs naast zich moeten hebben. “Want ik heb niet de indruk dat hij iemand is die graag luistert. Hij zal adviseurs moeten hebben die hem het belang van de naleving van verdragen duidelijk moeten maken.” Boldewijn wijst onder meer op het klimaatverdrag, dat door Trump een “hoax” werd genoemd. Zowel Amerika als China heeft dit verdrag niet getekend. Landen die het verdrag hebben getekend, committeren zich aan het verminderen van uitstootgassen tot 2 procent. Verder zal Trump goed geadviseerd moeten worden over het verlagen van de belastingen en de aanpak van IS en de buitenlandse politiek van de VS. Van het laatste meent Boldewijn dat Trump geen kaas heeft gegeten.