Consumentenkring maakt zomaar ophef van prijsbepaling in winkels

foto: Johan de randamie

Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW), vindt dat de Consumentenkring zomaar ophef maakt over de prijzen in de winkels. Dit zegt Hansoe naar aanleiding van de verklaring van de Consumentenkring, waarin gesteld wordt dat de winkeliers misbruik maken van de koerssituatie. “Alleyne heeft er duidelijk geen kaas van gegeten, want de prijzen in de winkels zijn afhankelijk van de groothandelaar.” Hasnoe zegt verder dat de winkeliers hun prijzen onmogelijk kunnen verlagen als zij de goederen tegen de hoge koers hebben ingekocht. Hij is thans van mening dat de Consumentenkring de consument ophitst tegen de winkeliers. De Consumentenkring houdt vanavond een bijeenkomst, waar deze zaken wederom ter sprake zullen komen. Hasnoe maakt deel uit van het platform, waar ook vier andere organisaties bij aangesloten zijn: VSB, ASFA, AAV en Tour.

“Er zullen winkeliers zijn die bepaalde goederen tegen een lagere prijs verkopen, maar dat komt omdat zij die tegen een lagere koers hebben ingekocht. Hasnoe benadrukt dat de groothandelaren voor de prijs zorgen in de winkels. Volgens de VSW-voorzitter is aan de kleinhandel winkeliers een bepaalde winstmarge toebedeeld, welke scherp gecontroleerd wordt door de Economische Controle Dienst (ECD). De ECD controleert op basis van de laatste bonnen van de inkoop bij de groothandel of producent.

De VSW-voorzitter vindt dat men steeds de schuld schuift op de winkeliers, alsof zij het heel goed hebben. De ondernemers wiens winkels nog draaiende zijn, kunnen de huur misschien nog betalen en overleven, maar de rest heeft als enige optie haar deuren te sluiten. Hij geeft hierbij de volgende indicatie: in augustus zijn er 68 winkels gesloten, in september 82 en tot gisteren 19 oktober, waren er 44 ondernemers die hun vergunningen hebben opgezegd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Het gaat om ondernemers uit zowel food als non-food ondernemingen. Hansoe zegt dat sommigen voorgoed hun vergunning hebben opgezegd of ervoor kiezen om in een andere branche te stappen.

-door Kimberley Fräser-

 

More
articles